DISTRIBUIȚI
Council on Foreign Relations

Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a exprimat marţi „grava preocupare” în legătură cu procesele a sute de presupuşi membri ai Statului Islamic (SI) din Irak, dintre care unii nu au făcut decât să pregătească mâncare, să ofere servicii medicale sau chiar să acţioneze ca scuturi umane pentru gruparea jihadistă, transmite Reuters, scrie agerpres.

După războiul din 2014-2017 împotriva militanţilor SI, Irakul a procesat mii de cazuri în baza legislaţiei sale antiteroriste, inclusiv ale unor suspecţi proveniţi din afara Orientului Mijlociu, transferaţi din Siria.


Citește și : Brexitul şi implicaţiile sale asupra studenţilor

Raportul citat marţi de Reuters, realizat în comun de Biroul ONU pentru drepturile omului din Irak şi de Biroul Înaltului comisar al Naţiunilor Unite pentru drepturile omului (OHCHR) de la Geneva, se referă la 794 de procese desfăşurate între 1 mai 2018 şi 31 octombrie 2019.

Un număr de 28 de acuzaţi din cazurile avute în vedere în raport au fost străini, provenind din 11 ţări diferite, a menţionat purtătorul de cuvânt al UNHCR Jeremy Laurence.

Au fost şi situaţii în care acuzaţii nu au făcut decât să furnizeze servicii de bază unor membri ai grupării jihadiste, ca de exemplu le-au vândut legume sau le-au pregătit mâncare, se arată în raport.

Un tânăr care la vremea „faptelor” avea 14 ani a fost condamnat de un tribunal pentru minori din Bagdad la 15 ani de închisoare după ce a recunoscut că a acţionat ca scut uman, alături de alţi membri ai familiei sale, pentru a proteja combatanţi ai SI de un raid aerian.

Citește și : Comisia Europeană ar putea finanţa repatrierea cetăţenilor UE din China

Într-un alt caz, acuzatul, care era farmacist, a fost condamnat la închisoare pe viaţă de un tribunal din Mosul pentru că le-a oferit servicii medicale unor membri răniţi ai SI.

„Acuzarea în cadrul legal antiterorist s-a concentrat pe ‘apartenenţa’ la o organizaţie teroristă, fără a face o distincţie suficientă între cei care au participat la infracţiuni grave şi cei care s-au alăturat SI din necesitatea supravieţuirii sau sub constrângere”, se subliniază în raport.