DISTRIBUIȚI
Marijuanapy The World News

UNICEF, agenţia ONU pentru copii, a anunţat că va acorda profesorilor afgani burse lunare pentru cel puţin două luni, în condiţiile în care salariile lor nu au mai fost plătite de luni de zile şi ţara este cufundată în criză economică din cauza sancţiunilor impuse administraţiei talibane, relatează luni Reuters, potrivit agerpres.

Plăţile, echivalentul a aproximativ 100 USD pe lună, vor fi efectuate în monedă locală pentru aproximativ 194.000 de profesori de şcoli primare şi secundare pentru ianuarie şi februarie şi ar urma să fie finanţate de Uniunea Europeană, a anunţat duminică UNICEF într-un comunicat.


Citeşte şi: Pfizer RENUNŢĂ la cererea de aprobare a vaccinului său în India – Black News

„În urma lunilor de incertitudine şi greutăţi pentru mulţi profesori, ne face plăcere să extindem sprijinul de urgenţă către profesorii de şcoli publice din Afganistan care nu au precupeţit niciun efort pentru a continua să îi înveţe pe copii”, a declarat Mohamed Ayoya, reprezentantul pentru UNICEF în Afganistan.

Ţara se află în criză economică de când talibanii au pus mâna din nou pe putere în august anul trecut, în timp ce forţele străine se retrăgeau. Restricţiile asupra sectorului bancar din cauza sancţiunilor şi renunţarea la finanţarea dezvoltării au făcut ca noua administraţie să se confrunte cu neplata multor salarii din sectorul public, inclusiv pentru profesori.

Citeşte şi: Noi desfăşurări de trupe şi vehicule blindate în apropierea Ucrainei – Black News

Comunitatea internaţională a depus eforturi pentru a se angaja cu talibanii fără a le recunoaşte oficial guvernul şi a făcut din educaţia fetelor o cerere cheie când a discutat cu gruparea, potrivit diplomaţilor.

Talibanii au fost vagi cu privire la planurile lor pentru educaţia fetelor, multe dintre ele încă neputând să urmeze şcoala secundară într-un mare număr de provincii. Cu toate acestea, gruparea a anunţat că lucrează la planuri care să permită fetelor să se întoarcă la şcoală şi că deschide universităţile în această lună cu prezenţa femeilor.