DISTRIBUIȚI
The Eagle Online

Mai mult de 800 de copii înrolaţi în miliţia civilă de autoapărare ce luptă alături de armată împotriva grupării jihadiste Boko Haram în nord-estul Nigeriei au fost „eliberaţi”, a anunţat UNICEF vineri, într-un comunicat, informează AFP, potrivit Agerpres.

Civilian Joint Task Force (CJTE) şi-a luat în urmă cu un an angajamentul, în cadrul unei foi de parcurs semnate cu ONU, de a nu mai recruta şi nici folosi copii, dar şi de a elibera toţi minorii ce activează la ordinele sale.


Citește și : Bulgaria: Premierul şi opoziţia îndeamnă la evitarea tensiunilor etnice după asasinarea ziaristei Viktoria Marinova

„Este o etapă importantă în lupta împotriva recrutării şi folosirii de copii, însă mulţi dintre ei rămân în rândurile altor grupări armate, fie că luptă, fie că le oferă sprijin. Le cerem tuturor părţilor implicate să renunţe la recrutarea de copii şi să-i lase să rămână copii”, a declarat Pernille Ironside, adjuncta reprezentantului UNICEF în Nigeria.

În raportul său anual pe 2017 cu privire la copii şi conflicte armate, ONU afirma că cel puţin 228 de copii, dintre care unii mai mici de 9 ani, lucrau pentru CJTF. Însă, după ce planul de acţiune comun a fost semnat anul trecut, responsabilii CJTF au lansat un recensământ în cadrul structurilor sale pe teren. În total, potrivit UNICEF, 1.469 de copii (1.175 de băieţi şi 294 de fete) au fost identificaţi numai în oraşul Maiduguri, capitala statului Borno (nord-est).

Verificări sunt în continuare în curs pentru copiii identificaţi ce nu au fost încă eliberaţi.

Aceşti copii furnizau informaţii sau asistenţă miliţiilor în timpul patrulelor de noapte sau la puncte de control.

De anul trecut, UNICEF afirmă că a monitorizat reintegrarea a circa 8.700 de copii eliberaţi din mâinile diferitor grupări armate din Nigeria.

Citește și : Juncker: „Dl Orban nu-şi mai are locul în sânul PPE”

Insurecţia Boko Haram s-a soldat cu cel puţin 20.000 de morţi şi peste 2,6 milioane de refugiaţi din 2009 până în prezent. Copiii au fost cu precădere afectaţi de conflict, în timpul căruia răpirile şi recrutările forţate s-au înmulţit, la fel ca atacurile împotriva şcolilor, simbol al educaţiei urât de jihadişti.

Potrivit ONU, cel puţin 3.900 de copii au fost ucişi şi 7.300 au fost răniţi în nord-estul Nigeriei în perioada ianuarie 2013-decembrie 2016. Boko Haram a recurs de asemenea la copii de nenumărate ori pentru a comite atentate în regiune.