DISTRIBUIȚI
AFP

Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a publicat marţi cifre edificatoare cu privire la consecinţele războiului din Yemen, susţinând că mai mult de 5.000 de copii au fost ucişi sau răniţi în violenţele din această ţară şi că 1,8 milioane de copii suferă de malnutriţie acută, informează AFP.

Într-un raport prezentat presei în Sanaa, UNICEF subliniază că aproape două milioane de copii nu se mai duc la şcoală, iar dintre aceştia o jumătate de milion nu au mai fost la şcoală după escaladarea conflictului în martie 2015, escaladare ce a urmat intervenţiei militare a Arabiei Saudite şi aliaţilor săi, conform agerpres .


Mai mult de trei milioane de copii s-au născut după această dată şi ‘o generaţie întreagă’ va fi marcată de violenţe, strămutări, boli, sărăcie şi malnutriţie, se notează în raport.

Citește și : Guvernul minoritar ceh nu a reuşit marţi să obţină votul de încredere din partea deputaților

Peste jumătate dintre tinerii yemeniţi nu au acces la apă potabilă sau la un sistem de asanare adecvat, mai deplânge UNICEF, subliniind că 1,8 milioane de copii suferă de malnutriţie acută, iar dintre aceştia aproape 400.000 au nevoie de un tratament urgent pentru a supravieţui.

Mai mult de 5.000 de copii au fost ucişi sau răniţi în violenţele de după martie 2015, cu 1.000 mai mulţi decât bilanţul din martie 2017, potrivit cifrelor acestei agenţii a ONU.

Copiii din Yemen ‘suferă consecinţe devastatoare de pe urma unui război care nu este al lor’, a declarat Meritxell Relano, reprezentanta UNICEF în Yemen.

Anul trecut, ONU au declarat că Yemenul este scena ‘cele mai grave crize umanitare din lume’.

În conflictul din Yemen se confruntă rebelii houthi – sprijiniţi de Iran şi care controlează de la sfârşitul lui 2014 capitala Sanaa – cu tabăra preşedintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi, susţinut de o coaliţie condusă de Arabia Saudită.

Peste 9.200 de oameni au fost ucişi şi aproape 53.000 au fost răniţi, printre care numeroşi civili, după intervenţia coaliţiei, potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).