DISTRIBUIȚI
pinterest.com

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Programul Alimentar Mondial (PAM) al Naţiunilor Unite au făcut marţi un apel la donaţii în valoare de 266 de milioane de dolari pentru a face faţă urgenţei alimentare pentru peste trei milioane de refugiaţi din estul Africii, transmite AFP, potrivit agerpres.

Pandemia de coronavirus a tăiat multe din sursele de finanţare ale organizaţiilor umanitare, iar restricţiile de circulaţie şi alte măsuri pentru limitarea contaminărilor au redus deja cantităţile de alimente disponibile în tabere de refugiaţi şi „au spulberat speranţele multor refugiaţi de a-şi întreţine familiile prin munca ocazională în întreprinderi mici”, arată cele două organisme ale ONU într-un comunicat comun.


Citeşte şi: Americanii cer Riadului SĂ DESFIINŢEZE brigada care l-a omorât pe Khashoggi

„Nu am fost niciodată într-o situaţie de finanţare atât de îngrozitoare pentru refugiaţi. Trebuie să facem rost de 266 de milioane de dolari pentru următoarele şase luni, pentru nevoile minime ale refugiaţilor”, şi-a exprimat îngrijorarea Michael Dunford, director regional al PAM pentru Africa de Est.

Clementine Nkweta-Salami, directoarea biroului UNHCR pentru aceeaşi regiune, adaugă că „pandemia a fost devastatoare pentru toată lumea, dar şi mai mult pentru refugiaţi. Dacă nu vor fi disponibile mai multe fonduri, mii de refugiaţi, inclusiv copii, nu vor avea destulă mâncare”.

Refugiaţii au recurs deja la aşa-numite „strategii negative” – sar peste unele mese, mănâncă mai puţin, se împrumută cu dobânzi mari, îşi vând bunurile, pun copiii la muncă, a mai spus Nkweta-Salami. „Există de multe ori o disperare şi sentimentul că nu există alternativă”, a arătat ea.

UNHCR estimează că 72% din cei 4,7 milioane de refugiaţi din 11 ţări din estul Africii, Cornul Africii şi regiunea Marilor Lacuri africane se confruntă cu penurii alimentare.

Citeşte şi: China vrea să-şi vaccineze 40% din populaţie până la sfârşitul lui iulie

„Lipsa de finanţare a obligat PAM să reducă ajutoarele lunare pentru refugiaţi până la 60% în Rwanda, 40% în Uganda şi Kenya, 30% în Sudanul de Sud, 23% în Djibouti şi 16% în Etiopia”, arată cele două organizaţii umanitare.

Dunford a avertizat că, dacă vor continua reducerile, refugiaţii vor ajunge la o decizie foarte dificilă: fie să rămână în taberele unde securitatea alimentară se deteriorează, fie să se întoarcă în regiunile lor de origine, care sunt nesigure.