DISTRIBUIȚI
YouTube

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) a anunţat joi suspendarea operaţiunilor sale într-un centru de tranzit din Tripoli în condiţiile în care conflictul care sfâşie Libia se acutizează, informează AFP şi dpa, scrie agerpres.

Această decizie a fost luată pentru că organizaţia a aflat că antrenamente militare şi poliţiste se derulează în exteriorul centrului, a anunţat într-un comunicat şeful misiunii UNHCR în Libia, Jean-Paul Cavalieri. „Ne temem că întreaga zonă ar putea deveni o ţintă militară”, a subliniat el.


Citește și : Josep Borrell: UE nu este completă fără Balcani

Deschis în decembrie 2018, acest centru de tranzit al UNHCR (Gathering and Departure Facility, GDF), sit care ţine de jurisdicţia Ministerului de Interne al Libiei, găzduieşte refugiaţi care aşteaptă să fie evacuaţi în străinătate.

La începutul lui ianuarie, UNHCR a anunţat că trei obuze de mortier au căzut în apropiere de sit.

UNHCR a început să evacueze spre locuri mai sigure zeci de refugiaţi foarte vulnerabili care se aflau în centru.

El va ajuta la evacuarea a sute de alte persoane care se mai află acolo, printre care circa 700 de solicitanţi de azil. Aceste persoane vor primi articole de prim ajutor şi ajutor financiar şi medical, într-un centru de zi comunitar al UNHCR la Tripoli.

Din decembrie 2018, în jur de 1.700 de refugiaţi au putut fi evacuaţi din Libia trecând prin acest centru.

La sfârşitul lui noiembrie 2019, UNHCR a avertizat că centrul este suprapopulat periculos de mult şi incapabil să funcţioneze ca un centru de tranzit. Pentru a-i încuraja pe migranţi să-l părăsească, agenţia a declarat că va înceta progresiv să furnizeze alimente către acest centru.

Citește și : Avansul economiei americane a ratat anul trecut ţinta de 3% a administraţiei Trump

Şeful misiunii UNHCR a explicat că situaţia a devenit „insuportabilă” şi că în loc de acest centru misiunea va întări ajutorul său în zonele urbane.

Potrivit UNHCR, zeci de mii de refugiaţi şi solicitanţi de azil trăiesc în zonele urbane din Libia, ţară cufundată în haos după prăbuşirea regimului Muammar al-Gaddafi, în 2011. Ea este scena confruntării dintre Guvernul de Uniune (GNA), recunoscut de ONU şi având sediul la Tripoli, şi o forţă condusă de mareşalul Khalifa Haftar.