DISTRIBUIȚI
N1Tv

Bosnia ar trebui să facă mai mult pentru a le oferi adăpost migranţilor înainte de sosirea iernii, în special sutelor de migranţi care trăiesc pe străzi în oraşe din apropierea graniţei cu Croaţia, a declarat marţi Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), relatează Reuters, potrivit agerpres.

Circa 15.000 de refugiaţi şi migranţi din Asia şi Africa de Nord au trecut prin Bosnia anul acesta în drumul lor spre ţări mai bogate din Europa.


Citește și : Zeci de pompieri mobilizaţi pentru a stinge un incendiu izbucnit la un centru de agrement din nordul Londrei

‘Principala provocare în prezent o reprezintă pregătirile pentru iarnă’, a spus Stephanie Woldenberg, oficial în cadrul UNHCR.

‘Este o cursă contra cronometru şi UNHCR este îngrijorată mai ales pentru familiile vulnerabile şi persoanele cele mai expuse riscului’, a mai spus ea.

Stephanie Woldenberg, prezentă la un eveniment sponsorizat de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a declarat că mai mult de 1.000 de refugiaţi şi migranţi trăiesc pe străzi în Bihac şi Velika Kladusa, două oraşe din nord-vestul Bosniei, lângă graniţa cu Croaţia.

Câteva mii de migranţi au rămas blocaţi în Bosnia după ce Croaţia şi-a înăsprit controalele la frontiere şi noi migranţi sosesc zilnic, trecând graniţa ilegal din Serbia.

Citește și : Reprezentanţi ai Rusiei şi SUA vor discuta în octombrie despre noul tratat START

Autorităţile din Bosnia afirmă că au început reamenajarea facilităţilor inadecvate în care sunt cazaţi în prezent migranţii, însă procesul este lent din cauza lipsei de finanţare şi a cooperării dintre omologii locali.

Woldenberg a declarat că pentru autorităţi ar trebui să fie o prioritate protejarea familiilor cu copii, a femeilor singure şi a minorilor neînsoţiţi. ‘Asigurarea unui adăpost sigur pentru aceste grupuri reprezintă o prioritate’, a spus ea.