DISTRIBUIȚI

Guvernul ungar a depus în Parlament un proiect de amendare a Constituţiei pentru ca aceasta să prevadă că ”mama este o femeie, tatăl este un bărbat” şi care să definească sexul ca fiind numai cel de la naştere, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Ungaria apără dreptul copiilor de a se identifica în funcţie de sex”, scrie în proiectul textului trimis Parlamentului de către ministrul ungar al Justiţiei Judit Varga.


Citește și : Croaţia îşi înzestrează forţele aeriene! SUA, Franţa şi Suedia au venit cu primele oferte

”Educaţia este asigurată conform valorilor bazate pe identitatea constituţională a Ungariei şi cutura creştină”, se mai arată în document.

Începând din mai, înscrierea unei schimbări de sex la starea civilă este deja interzisă în mod legal în această ţară membră a Uniunii Europene (UE) şi NATO, al cărei premier, Viktor Orban, aflat la putere neîntrerupt de zece ani, promovează ”iliberalismul”.

Acest nou proiect de modificare a Constituţiei intervine în contextul în care Budapesta se opune proiectului unui mecanism care condiţionează alocarea fondurilor europene de respectarea Chartei europene a drepturilor fundamentale, care garantează între altele drepturile minorităţilor sexuale şi de gen.

Acest mecanism european urmează să fie aprobat de către statele membre UE – cu o majoritate calificată -, iar Viktor Orban a ameninţat cu un veto faţă de bugetul european în cazul adoptării acestui principiu.

Citește și : Turcia şi Rusia au semnat un acord de monitorizare comună a armistiţiului din Nagorno-Karabah

ONU, Consiliul Europei (CoE), OSCE şi UE îl acuză cu regularitate pe Viktor Orban de adoptarea unor legi care nu sunt conforme dreptului şi valorilor europene.

Ungaria a fost condamnată în trecut de către justiţia europeană, care a găsit-o vinovată de nerespectarea angajamentelor pe care şi le-a asumat la aderarea sa la UE, în 2004, şi de nerespectarea primatului dreptului european aspra legislaţiei naţionale.