DISTRIBUIȚI
AFP

Odată cu ieşirea Marii Britanii din UE, Ungaria va pierde un aliat hotărât în apărarea suveranităţii naţionale, a declarat vineri responsabilul pentru Brexit din MAE ungar, Szabolcs Takacs, citat de agenţia MTI, potrivit agerpres.

Vorbind la conferinţa ”Fourth European Blue Sky”, desfăşurată la Budapesta, acesta a spus că Ungaria ”va pierde mult” prin ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, întrucât această ţară a promovat în cadrul UE o abordare ”suveranistă”, în opoziţie cu viziunea ”federalistă” a Comisiei Europene. ”Ungaria face parte din această minoritate (împotriva unei UE federaliste) şi odată cu Brexitul va pierde un aliat important”, a deplâns oficialul ungar.


Citește și : Retragerea trupelor militare din regiunea ucraineană Donbass va începe sâmbătă

El a menţionat de asemenea că guvernul condus de Viktor Orban ”regretă, dar respectă decizia” poporului britanic de a părăsi UE.

Oficialul ungar a mai remarcat totodată că în prezent realizarea Brexitului este împiedicată mai degrabă de luptele politice dintre britanici decât de statele UE sau de instituţiile europene.

Pe de altă parte, Szabolcs Takacs a apreciat că trebuie definit ce înseamnă ”modul de viaţă european”, denumirea dată unui portofoliu al viitoarei Comisii Europene, în contextul în care ne aflăm într-o ”perioadă în care structura etnică a Europei se schimbă”.

Citește și : Turcia va începe expulzarea jihadiștilor străini către ţările lor