DISTRIBUIȚI
Yahoo Finance

Banca Naţională a Ungariei (MNB) a anunţat marţi că va supune unei „carantine” bancnotele de forinţi şi alte monede aflate în circulaţie în ţară pentru a le dezinfecta, potrivit portalului hvg, citat de EFE marţi, scrie agerpres.

În acest proces, bancnotele învelite într-o peliculă retractilă vor fi înmagazinate într-un container timp de două săptămâni şi apoi vor fi supuse unui tratament termic la temperaturi de între 160 şi 170 grade Celsius.


Citește și : Merkel şi Macron pleacă la Istanbul să discute cu Erdogan

Ungaria este prima ţară europeană care utilizează această tehnologie, aplicată deja în China şi Coreea de Sud, pentru a evita contagierea cu noul coronavirus prin intermediul banilor.

Un studiu elaborat de epidemiologi ai guvernului chinez asigură că virusul de la Wuhan (COVID-19) poate trăi „mai multe zile” pe suprafeţele infectate cu picături respiratorii, inclusiv pe hârtie, ceea ce sporeşte riscul de contagiere, dacă o persoană le atinge şi duce apoi mâna la gură sau la nas.

Potrivit studiului, timpul în care coronavirusul supravieţuieşte pe o suprafaţă depinde de factori precum temperatura: de exemplu, la 37 de grade poate trăi între două şi trei zile pe suprafeţe ca sticla, pânza, metalul, plasticul sau hârtia.

Citește și : Carantina impusă în Italia transformă oraşele din ‘cizmă’ în localităţi fantomatice

Autorii studiului au concluzionat că virusul poate supravieţui în aer cel puţin 30 de minute şi se poate răspândi la o distanţă de până la 4,5 metri.

În Ungaria au fost confirmate până la această dată 12 cazuri de Covid-19.