DISTRIBUIȚI
Rador

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a apreciat joi că vizita vicepremierului ucrainean în Ungaria, programată pentru luna martie, ar putea aduce Budapesta şi Kievul mai aproape de un acord privind drepturile minorităţilor în Ucraina, relatează agenţia MTI, scrie agerpres.

În discursul susţinut la sesiunea plenară a Adunării Generale a ONU, Szijjarto a descris situaţia minorităţilor etnice din Ucraina drept inacceptabilă şi marcată de serioase încălcări ale legii din partea autorităţilor ucrainene.


Citește și : Macron condamnă ‘cu cea mai mare fermitate’ atacurile comise de regimul al-Assad în nord-vestul Siriei

Oficialul ungar a mai menţionat că o Ucraină puternică, democratică şi care se dezvoltă este în interesul Ungariei, dat fiind că pe teritoriul ucrainean se află o comunitatea de circa 150.000 de etnici maghiari.

În ultimii 5-6 ani, Ungaria a oferit Ucrainei o asistenţă în valoare de 75 de miliarde de forinţi (circa 222 de milioane de euro) pentru învăţământ, sănătate, ca ajutor umanitar sau pentru dezvoltare economică, a oferit tratament soldaţilor ucraineni răniţi şi a găzduit circa 2.300 de copii în tabere de vară, a continuat Szijjarto.

El a ţinut să adauge că Ungaria a sprijinit întotdeauna suveranitatea şi integritatea Ucrainei şi este conştientă de dificultăţile cu care se confruntă această ţară, dar Budapesta nu poate accepta faptul că recenta adoptare a legilor ucrainene privind educaţia şi folosirea limbii ucrainene în sistemul de învăţământ s-a făcut prin încălcarea angajamentelor asumate de Ucraina în plan bilateral şi internaţional.

Şeful diplomaţiei ungare a estimat totodată că ONU ar trebui să aibă o abordare universală faţă de toate încălcările dreptului internaţional. Este inacceptabil ca ONU să ia măsuri în cazul unor încălcări şi pe altele să le treacă cu vederea, a estimat Peter Szijjarto.

Citește și : Liderii europeni îşi etalează divergenţele la sosirea la summitul bugetului UE

Relaţiile dintre Budapesta şi Kiev s-au tensionat mai ales în ultimii doi ani, după ce parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a educaţiei. Votată la începutul lunii septembrie 2017 şi promulgată de preşedintele de la acea vreme, Petro Poroşenko, noua lege a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei.

Conform actului normativ, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.