DISTRIBUIȚI
Inteleptul satului. - blogger

Cooperarea dintre Ungaria şi Slovacia nu a fost niciodată la fel de bună, a spus ministrul ungar de externe Peter Szijjarto după discuţii avute marţi la Budapesta cu omologul său slovac Ivan Korcok, cei doi recunoscând însă poziţiile diferite ale ţărilor lor faţă de Tratatul de la Trianon, conform agenţiei MTI, scrie agerpres.

Legăturile cu Slovacia au pentru Ungaria o importanţă strategică, potrivit lui Szijjarto, care a menţionat că guvernul ungar are cauza etnicilor maghiari din Slovacia ”în inima sa” şi a salutat abordarea similară a guvernului slovac, precum şi faptul că acesta elaborează o nouă lege privind minorităţile etnice şi educaţia acestora.


Citește și : Demisie în guvernul bosniac după dezacorduri privind migraţia

La rândul său, Ivan Korcok a remarcat eforturile Ungariei şi Slovaciei de a susţine fiecare minorităţile etnice din cealaltă ţară şi a evocat în mod special centrul cultural slovac care va fi deschis la Budapesta.

Vorbind despre centenarul Tratatului de Pace de la Trianon, ministrul slovac a spus că ţara are o poziţie diferită faţă de cea a Ungariei cu privire la acest tratat încheiat la finalul Primului Război Mondial, dar a adăugat că ”avem o responsabilitate de a face ca istoria să nu ne separe”. Centenarul ”nu trebuie să cântărească asupra relaţiilor bilaterale”, a insistat ministrul de externe slovac, estimând că ”oricine poate evalua istoria cum consideră relevant, dar noi trebuie să continuăm să construim legături”.

Szijjarto a menţionat la rândul său că aniversarea Trianonului înseamnă lucruri diferite pentru Ungaria şi Slovacia, dar ”cooperarea viitoare depinde de respectul reciproc faţă de sentimentele celuilalt”.

Citește și : Michelle Bachelet: Pandemia şi manifestaţiile scot în evidenţă ‘discriminările rasiale endemice’

De asemenea, preşedintele comisiei de politică externă a parlamentului ungar, Zsolt Nemeth, care s-a întâlnit şi el cu Ivan Korcok, a apreciat că Ungaria şi Slovacia ”încep să reuşească să abordeze cu empatie chestiunile istorice sensibile” şi a descris drept ”promiţătoare” măsurile guvernului de la Bratislava privind minoritatea ungară din Slovacia. Nemeth a sugerat în acest context constituirea unui comitet comun format din istorici, cu scopul de a preveni ca ”probleme care privesc minorităţile naţionale să genereze tensiuni în legăturile bilaterale”.