DISTRIBUIȚI
REUTERS

Ungaria şi Serbia îşi vor uni forţele pentru a opri potenţiale noi valuri de migraţie şi a proteja astfel Europa, inclusiv Germania, ţara spre care se îndreaptă numeroşi migranţi, a declarat miercuri premierul ungar Viktor Orban, după o discuţie avută la Budapesta cu şefa guvernului sârb, Ana Brnabic, relatează agenţia MTI, potrivit agerpres

În urma ”eşecului SUA în Afganistan”, Europa trebuie protejată de un nou val cu posibil milioane de persoane care să se îndrepte către UE, în timp ce ”guvernele, ONG-urile şi organizaţiile lui Soros anterior favorabile migraţiei” acum sunt clar din nou pregătite să sprijine migraţia din Afganistan, a spus Viktor Orban la conferinţa de presă comună cu Ana Brnabic.


Citește și : Ungaria a pus piatra de temelie pentru Fabrica Naţională de Vaccinuri în Debrecen

”Toţi ştim că aceşti migranţi nu doresc să rămână aici (în Serbia sau Ungaria n.red), ei sunt în drum spre Germania”, aşadar cele două ţări vor trebui să-şi consolideze liniile de apărare sudice pentru a opri migraţia, dar ”rămâne să vedem poziţia Germaniei, dacă ei doresc ca migraţia să fie oprită sau doresc să deschidă un coridor umanitar”, a completat premierul ungar.

El a insistat că Ungaria a protejat Germania şi în timpul crizei migraţiei din 2015, aceasta ”în timp ce Germania a continuat să ne înjunghie pe la spate, cu procedura privind statul de drept şi în chestiunea ridicării unui gard la frontieră”.

La rândul ei, Ana Brnabic a menţionat că, mai devreme sau mai târziu, poate apărea un nou val de migraţie. Serbia nu este membră a UE, dar solicită o poziţie europeană comună, deoarece ţara se află pe una din rutele de tranzit pe care migranţii sosesc dintr-un stat membru al UE pentru a se deplasa către alte destinaţii din UE, a explicat ea, potrivit hirado.hu.

Citește și : Guvernul sloven, obligat de justiție să finanţeze agenţia de presă STA

Şefa guvernul sârb a mai apreciat că ar fi bine ca migranţii să se deplaseze într-un mod controlat şi să fie verificaţi în primul stat membru al UE în care ei ajung. Oamenii ar trebui ajutaţi în aşa fel încât să nu fie nevoiţi să-şi părăsească ţara şi să pornească spre Europa, a subliniat Ana Brnabic.

Pe de altă parte, vorbind despre relaţiile ţării sale cu Ungaria, premierul sârb a reamintit că guvernul de la Belgrad nu a avut atâtea reuniuni comune cu niciun guvern din altă ţară, iar cooperarea cu Ungaria este extrem de reuşită. Ungaria este partenerul cel mai de încredere al Serbiei pe drumul spre integrarea în UE, ea oferă tot ajutorul posibil Serbiei şi susţine mereu, la toate forurile, aderarea cât mai grabnică a Serbiei la UE, a mai spus Ana Brnabic.