DISTRIBUIȚI

Ungaria şi alte zece state din Europa Centrală vor menţinerea bugetului Politicii Agricole Comune (PAC) şi nu doresc ca aceste fonduri europene să fie ‘utilizate pentru altceva’ decât pentru agricultură, a declarat ministrul ungar de resort, Istvan Nagy, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Bineînţeles, avem nevoie de resurse pentru a ne apăra frontierele (…), dar de ce plecând de la PAC ?’, s-a întrebat ministrul ungar, cu ocazia unei întâlniri cu jurnalişti francezi specializaţi pe agricultură, desfăşurată la începutul săptămânii la Budapesta.


Citește și: Atac armat într-o școală din SUA: Un elev a fost ucis şi alţi şapte răniţi

‘PAC este politica cea mai justă, pentru că fiecare eurocent contribuie ca toţi cetăţenii europeni să aibă acces la hrană sănătoasă, dar nu scumpă’, a subliniat Istvan Nagy.

‘Ceea ce se profilează este o regrupare pe acest subiect a ţărilor Grupului de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria), a unor ţări din Balcani şi a ţărilor baltice, vreo zece ţări’, a adăugat el.

O reuniune a miniştrilor agriculturii din Slovacia, Cehia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Slovenia, România, Croaţia, Letonia, Lituania şi Estonia este prevăzută miercuri în Slovacia, în regiunea Munţilor Tatra, la ea urmând să participe şi ministrul francez Didier Guillaume, potrivit unui comunicat al guvernului de la Paris, citat de AFP.

Reuniunea are loc la scurt timp după debutul negocierilor vizând PAC 2021-2027, care vor fi finalizate după scrutinul europarlamentar de la sfârşitul lunii.

Perspectiva ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, care va însemna o reducere automată cu 15% a bugetului comunitar, va avea un impact direct asupra volumului ajutoarelor pentru agricultori.

Citește și: Pompeo și-a anulat vizita în Germania pentru o deplasare urgentă la Bagdad

‘Pentru noi, este inacceptabil ca linii (din bugetul) PAC să servească la finanţarea primirii de migranţi’, a mai declarat ministrul ungar, membru al unui guvern care şi-a înmulţit campaniile şi măsurile de respingere a imigraţiei.

Istavn Nagy nu doreşte nici ca liniile de finanţare a agriculturii să fie folosite pentru măsuri de poliţie sau de întărire a frontierelor europene.

‘Ceea ce este foarte important pentru noi este că nu vrem ca resursele alocate pentru PAC să fie utilizate în alte scopuri’, a mai spus Nagy, conform traducerii asigurate din limba maghiară.

‘Prim-ministrul (Viktor Orban) îmi împărtăşeşte opinia’, a dat el asigurări, insistând că ‘fiecare eurocent plătit pentru PAC trebuie dat înapoi producătorilor’.