DISTRIBUIȚI
Reuters

Guvernul ungar respinge „ultimatumul” prim-ministrului belgian Charles Michel privind migraţia, a declarat marţi la Bratislava ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI.

Szijjarto a făcut comentarii ca reacţie la declaraţiile lui Michel care a spus, într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul belgian de ştiri Le Soir, că ţările din grupul de la Visegrad care „refuză să acţioneze în solidaritate (cu restul UE) primesc un ultimatum”. Dacă nu ajung la un consens pe această temă la Consiliul European al şefilor de guvern până în luna iunie a acestui an, dezbaterea va fi decisă printr-o majoritate simplă, a declarat Michel, conform agerpres.


Ungaria nu a fost niciodată o ţară a imigranţilor şi nici nu intenţionează să devină, a declarat Szijjarto într-o conferinţă de presă la Bratislava, unde s-a întâlnit cu secretarul de stat slovac pentru afaceri externe Ivan Korcok. „Ultimatumul” lui Michel este o „constrângere”, iar Ungaria nu va ceda niciodată, a insistat el.

Citește și : Hassan Rohani : Iranul nu va negocia cu ‘nimeni’ capacităţile sale militare

Declaraţia lui Michel este „şocantă” deoarece este prima dată când Bruxellesul se pregăteşte deschis să oblige să fie puse în aplicare cotele de migraţie, „cu ignorarea totală a opiniilor anumitor ţări din UE”, a notat Szijjarto. „Considerăm acest lucru inacceptabil şi îl refuzăm”, a subliniat el.

Grupul de la Vişegrad este îngrijorat de cele „27 de atacuri teroriste comise recent în Europa de persoane cu trecut migratoriu şi de zonele inaccesibile din anumite oraşe europene, chiar dacă premierul belgian nu este preocupat de acestea”, a mai spus Szijjarto. Korcok a declarat la rândul său că grupul de la Visegrad nu ar trebui „să le permită din nou să voteze peste capul nostru”.

Printre altele, discutând despre securitatea energetica, Szijjarto l-a informat pe Korcok cu privire la acordul ungaro-român de stabilire a condiţiilor tehnice pentru exportul de gaze către Ungaria până în 2020.