DISTRIBUIȚI
Sputnik

Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a respins propunerea UE de a lega fondurile europene de respectarea statului de drept, susţinând că duce la „şantaj”, scrie Politico, potrivit news.ro .

„Există tratate în Uniunea Europeană care specifică în mod clar drepturile şi obligaţiile statelor membre UE”, a declarat Szijjarto.


Citește și : India : Cel puţin 116 persoane au murit în furtuni de nisip

„Nu suntem de acord cu nicio propunere care ar putea duce la şantaj privind acordarea de fonduri europene care trebuie efectuată conform tratatelor”, a adăugat el.

Szijjarto a susţinut, de asemenea, că este vorba de un criteriu subiectiv prin care s-ar determina felul în care vor fi distribuite fondurile.

Şeful diplomaţiei ungare a criticat argumentul conform căruia fondurile UE sunt o formă de „ajutor umanitar” care este distribuit către membrii mai săraci ai blocului, în principal către ţările din Europa de Est şi centrală.

„Ne-am deschis pieţele şi companiile vestice au avut profituri enorme în pieţele Europei Centrale. Nu este o stradă cu un singur sens unde cei din vest sunt băieţii buni care ne dau fonduri europene. Este o stradă cu două sensuri şi toată lumea trebuie să îşi respecte angajamentele”, a declarat Szijjarto.

Propunerea de buget pentru perioada 2021-2027, prezentată miercuri de Comisia Europeană în Parlamentul European, condiţionează finanţarea europeană de respectarea statului de drept. Practic, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricţioneze accesul la finanţare în mod proporţional cu natura, gravitatea şi amploarea deficienţelor care afectează statul de drept.

Citește și : România a regresat în lupta anticorupţie în 2017 (GRECO)