DISTRIBUIȚI

Ungaria nu va accepta decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene ca patru solicitanţi de azil blocaţi într-o zonă de tranzit la frontiera ungaro-sârbă să fie eliberaţi, a declarat marţi un consilier pentru securitate al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters, potrivit agerpres.

CIJ a examinat cazul a doi afgani şi a doi iranieni sosiţi în Ungaria prin Serbia la sfârşitul anului 2018 şi începutul anului 2019, care au cerut azil în zona de tranzit Roszke la frontieră.


Citeşte şi: O tătăroaică din Crimeea este numită într-o funcţie-cheie la Kiev

Solicitările lor au fost respinse de Ungaria, care le-a ordonat să se întoarcă în Serbia, dar Belgradul nu i-a primit.

Instanţa supremă a UE a stabilit săptămâna trecută că cei patru solicitanţi de azil au fost reţinuţi efectiv într-o tabără din zona de tranzit la frontieră şi a decis că un tribunal local ar trebui să-i pună imediat în libertate.

„Guvernul nu acceptă decizia înaltei instanţe a UE ”cu privire la zona de tranzit”, a declarat Gyorgy Bakondi, citat într-un comunicat al guvernului ungar.

Bakondi a spus că zonele de tranzit fac parte din sistemul ungar de protecţie a frontierelor şi că migranţii blocaţi în prezent pe ruta Balcanilor constituie o „ameninţare pentru sănătatea publică” în contextul epidemiei de COVID-19.

Ungaria, a spus el, va utiliza toate mijloacele legale pentru a obţine revizuirea deciziei CIJ.

Un purtător de cuvânt al guvernului nu a precizat măsurile concrete avute în vedere de executivul de la Budapesta în acest sens, dar a calificat decizia drept inacceptabilă „în sens politic”.

Citeşte şi: Venit minim de bază pentru familiile nevoiaşe spaniole

Viktor Orban, un politician naţionalist, unul dintre cei mai vocali oponenţi ai migraţiei în Europa, a câştigat un al treilea mandat la putere în 2018 cu un puternic program împotriva migraţiei, pe care l-a tot promovat de la declanşarea crizei migraţiei în CIJ2015.

Ungaria a fost o rută de tranzit pentru sute de mii de migranţi care au traversat Balcanii spre Europa occidentală. În ultimii ani, numărul migranţilor sosiţi la frontiera ungară a scăzut puternic.