DISTRIBUIȚI

Ungaria a devenit vineri prima ţară din Uniunea Europeană care a început să folosească vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Astăzi începem să vaccinăm cu vaccinul Sputnik V, acest lucru se va face în centrele de vaccinare desemnate” de autorităţi, a declarat Cecilia Muller, şefa Serviciului de Sănătate Publică din Ungaria, în cadrul unei conferinţe de presă.


Citește și: SUA au mai cumpărat 200 de milioane de vaccinuri

Ungaria este primul stat membru al Uniunii Europene care a aprobat Sputnik V luna trecută, comandând 2 milioane de doze de vaccin care urmează să fie livrate pe parcursul a trei luni – cantitate suficientă pentru a vaccina un milion de persoane.

Budapesta se află adesea în conflict cu Comisia Europeană, în special cu privire la dreptul de azil, şi a criticat de mai multe ori procesul de aprobare şi achiziţionare a vaccinurilor de către Bruxelles, prea lent, în opinia premierului Viktor Orban.

Luna trecută, guvernul ungar a fost, de asemenea, primul din UE care a aprobat vaccinul Sinopharm fabricat în China şi a anunţat că a comandat 5 milioane de doze.

Citește și: Parlamentul Cehiei RESPINGE prelungirea stării de urgență

„Dacă Ungaria începe să utilizeze vaccinul chinezesc Sinopharm în viitorul apropiat, peste 2,5 milioane de persoane ar putea fi vaccinate până la Paşte”, a declarat vineri premierul Orban la radio.

„În fiecare zi pe care o petreceam aşteptând Bruxellesul, pierdeam o sută de vieţi” în Ungaria, a mai spus el.