DISTRIBUIȚI
Stiripesurse

Ungaria este gata să îşi majoreze până la 1,2% din PIB contribuţia la bugetul Uniunii Europene, a declarat luni Janos Lazar, şef de cabinet al premierului Ungariei, citat de MTI. „Suntem convinşi că nu putem avea mai multă Europa cu mai puţini bani”, a spus ministrul ungar într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Odată cu retragerea Regatului Unit din UE, bugetul comunitar va pierde unul din cei mai importanţi contribuabili. Luni, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a susţinut că totuşi, după Brexit, bugetul pe termen lung al Uniunii Europene trebuie să fie mai mare decât actualul nivel de 1% din produsul intern brut, conform agerpres .


Lazar a afirmat că se aşteaptă din partea Comisiei Europene la un proiect de buget „ofensiv, îndrăzneţ şi proactiv” pentru ciclul de finanţare 2020-2027. El a apreciat că bugetul actual este defensiv, alcătuit ca reacţie la o criză.

Citește și : Om de afaceri francez arestat la Londra într-o anchetă privind o posibilă finanţare libiană în campania lui Sarkozy

Şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban este de părere că UE trebuie să îşi întărească securitatea şi competitivitatea, iar bugetul trebuie să fie mai simplu şi mai transparent. Lazar a cerut şi renunţarea la concesiile financiare negociate cu Regatul Unit. El a mai explicat că şi ţările care contribuie la buget mai mult decât primesc au beneficiat de fondurile de coeziune, care s-au dovedit investiţii profitabile. Ministrul a susţinut că guvernul din care face parte doreşte ca şi Ungaria să devină cât mai curând un contribuabil net la bugetul Uniunii Europene.