DISTRIBUIȚI
The Atlantic

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat vineri că planul de relansare al UE după pandemie ar fi inacceptabil dacă alocarea banilor ar fi legată de condiţii privind respectarea statului de drept, şi a menţionat că Budapesta s-ar putea folosi de dreptul său de veto pentru a bloca orice acord în ultimă instanţă, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Orban, un naţionalist de dreapta care a acumulat puteri fără precedent după ce a câştigat alegerile în urmă cu un deceniu, a avut ciocniri cu executivul UE ani de zile din cauza derapajelor de la guvernarea democratică ale guvernului său.


Vezi şi: Un pedofil francez a fost ARESTAT la Jakarta (VIDEO)! Este bănuit că a profitat de peste 300 de copii

Liderii Celor 27 urmează să se întâlnească săptămâna viitoare pentru prima dată în persoană de la începutul crizei COVID-19 pentru a stabili detaliile noului buget multianual al UE şi ale planului de relansare post-pandemie.

„Ne-am putea folosi dreptul de veto asupra unui acord final, pentru că este necesară o decizie unanimă, dar ne vom confrunta cu alte 26 de ţări. Cineva ar trebui să facă asta doar în ultimă instanţă”, a spus Orban pentru postul public ungar de radio.

UE intenţionează să cheltuiască 750 de miliarde de euro pentru a ajuta să-şi revină din punct de vedere economic statele cele mai afectate de pandemie, bani despre care Orban spune că ar trebui să fie distribuiţi „echitabil şi flexibil”.

„Un singur lucru ar trebui evitat cu grijă: să fie amestecată politica. Este condiţia cea mai serioasă a Ungariei”, a spus el.

Când un eurodeputat ungar a întrebat-o miercuri pe Angela Merkel, a cărei ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, dacă UE este gata să condiţioneze finanţarea pentru redresare economică de respectarea standardelor democratice în Ungaria, cancelarul german a răspuns că va avea o poziţie clară faţă de Viktor Orban.

Citeşte şi: Un primar acuzat de trafic de droguri a fost ÎMPUȘCAT în CAP

„Apărarea statului de drept este importantă… Vom transmite clar acest lucru când vine vorba de Viktor Orban. Vom urmări cu atenţie ce se întâmplă acolo”, a spus Merkel miercuri.

Orban a respins vineri criticile, afirmând că sunt doar „vorbărie a liberalilor, care încearcă mereu să-şi lege ideologia de chestiuni economice din UE. Asta este o fundătură”.

Partidul socialist de opoziţie l-a criticat pe Orban pentru „ipocrizie”, acuzându-l că şi-a petrecut ultimul deceniu anulând normele democratice în Ungaria.