DISTRIBUIȚI

În Ungaria organizaţiile civile „operează în libertate” şi „prosperă”, a dat asigurări un deputat al partidului de guvernământ Fidesz, după o reuniune a comisiei pentru probleme juridice şi drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), desfăşurată luni la Paris, transmite MTI, potrivit agerpres.

Toate organizaţiile civile trebuie însă să respecte legea, iar acest lucru se aplică şi organizaţiilor neguvernamentale care susţin migraţia ilegală, a explicat marţi pentru MTI deputatul Barna Pal Zsigmond.


Citește și: Hillary Clinton NU va mai candida la preşedinţia SUA

Acesta a menţionat că în Ungaria funcţionează 60.000 de organizaţii civile, dintre care circa zece sunt „cu regularitate în vizorul guvernului”, adăugând că a subliniat în comisia CoE că guvernul ungar nu poate tolera activităţile ONG-urilor care susţin migraţia ilegală şi încalcă legislaţia Ungariei. Poporul ungar a arătat clar că „nu doreşte să aibă de-a face cu migraţia ilegală”, a insistat deputatul ungar, potrivit căruia dezbaterea de luni de la APCE a avut legătură cu apropiatele alegeri pentru Parlamentul European.

Barna Pal Zsigmond a mai remarcat că este „ciudat” că un „raportor ucrainean pro-Soros” (Olena Sotnyk, ALDE) a propus discutarea situaţiei ONG-urilor din Ungaria şi a pachetului de legi ungare cunoscut ca „Stop Soros”.

Citește și: S-a aflat motivul pentru care Javad Zarif demisionase: Habar nu avea de vizita lui Al-Assad la Teheran

Reprezentanţii Italiei, între alţii, s-au opus clar tentativelor de a prezenta politicile antimigraţie ale Ungariei drept atacuri împotriva organizaţiilor civile, ceea ce arată că şi alte ţări recunosc această problemă, a conchis deputatul Fidesz.

Guvernul conservator al premierului ungar Viktor Orban a intrat în conflict cu organismele europene în legătură cu mai multe măsuri pe care le-a luat, între care un impozit de 25% pentru ONG-urile care acordă asistenţă migranţilor şi sancţionarea ca infracţiune a unor forme de ajutor pentru migranţi. Luna trecută, comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatovic, a remarcat că în Ungaria spaţiul a devenit „foarte îngust şi restrâns” pentru organizaţiile neguvernamentale, militanţii pentru drepturile omului şi jurnaliştii critici, la finalul unei vizite de cinci zile în această ţară.