DISTRIBUIȚI
Global Pharma

Ungaria a interzis exportul de sulfat de hidroxiclorochină, o substanţă activă folosită pentru unele medicamente cu care sunt trataţi în mai multe ţări bolnavii de COVID-19, a anunţat miercuri guvernul de la Budapesta, relatează agenţiile Reuters şi MTI, potrivit agerpres.

Interdicţia vizează sulfatul de hidroxiclorochină şi medicamente


le care conţin această substanţă activă. ”Ungaria este pe plan global unul dintre cei mai mari exportatori ai acestei substanţe active, dar acum ea trebuie să acorde prioritate protejării populaţiei ungare şi securizării aprovizionării cu medicamente”, menţionează guvernul ungar.

Citește și : Boris Johnson afirmă că peste 400.000 de voluntari au răspuns apelului de a ajuta NHS

Clorochina, folosită de decenii pentru tratarea malariei, a făcut obiectul unor teste clinice încurajatoare pe un mic număr de pacienţi infectaţi cu coronavirus în China şi în Franţa. Însă pacienţii trataţi astfel au primit clorochină în doze foarte mari şi în combinaţie cu multe alte medicamente.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut duminică aprobarea folosirii clorochinei în lupta împotriva noului tip de coronavirus. „Hidroxiclorochină şi azitromicină (un antibiotic – n.r.), luate împreună, au o şansă reală de a deveni una dintre cele mai mari revoluţii din istoria medicinei”, a scris Trump pe Twitter, cerând ca acestea „să fie date în folosinţă imediat”.

Totuşi, criticii atrag atenţia că folosirea unui medicament pentru un scop nou nu e lipsită niciodată de riscuri. Printre lucrurile care trebuie testate sunt dozajul şi potenţialele efecte secundare.