DISTRIBUIȚI
Sputnik

Ungaria şi Germania îşi vor construi o cooperare „extrem de apropiată” în materie de apărare, inclusiv sub formă de proiecte industriale, a declarat joi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, potrivit media germane, transmite MTI, transmite agerpres.

În marja întrevederilor de la Berlin ale premierului Viktor Orban, şeful diplomaţiei ungare s-a întâlnit cu ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, cu şeful comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, Norbert Roettgen, şi cu şeful comisiei parlamentare pentru afaceri europene, Guenther Krichbaum.


Citeşte şi: Lech Walesa se alătură protestatarilor din Polonia

Peter Szijjarto a anunţat, citat de media din Berlin, că NATO va înfiinţa un comandament central european cu sprijinul Germaniei, în urma unei iniţiative a Ungariei, Slovaciei, Croaţiei şi Sloveniei, explicând că alianţa dispune în prezent de 22 de comandamente, dar niciunul în Europa centrală. Noul comandament va fi complet operaţional din 2022, a menţionat ministrul ungar de externe.

El a amintit totodată că Ungaria a comandat recent 20 de noi elicoptere Airbus şi că militari ungari participă în prezent alături de colegi germani la mai multe misiuni internaţionale, cum ar fi în Afganistan şi Balcanii Occidentali.

Citeşte şi: O femeie a fost reţinută după ce a escaladat Statuia Libertăţii

În altă ordine de idei, şeful diplomaţiei ungare a elogiat cooperarea bilaterală şi „prietenia apropiată” dintre cele două popoare şi a notat că Ungaria găzduieşte în momentul de faţă circa 6.000 de firme din Germania care angajează circa 300.000 de unguri şi „se bucură de toate avantajele mediului investiţional ungar”, pentru a conchide că „o serie de interese politice şi valori ale Ungariei şi Germaniei coincid” şi deci cele două ţări trebuie să se concentreze pe aceste aspecte „şi nu pe unele opinii contradictorii cu privire la migraţie”.