DISTRIBUIȚI
dpa

O nouă lege care le interzice persoanelor fără adăpost să doarmă pe străzile Ungariei a intrat în vigoare luni, atrăgând critici din partea grupurilor pentru drepturile omului care susţin că este vorba despre o măsură inumană, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Un amendament constituţional aprobat în luna iunie de către Parlament a făcut din dormitul în spaţiul public un delict. Noua lege împuterniceşte poliţia să ordone persoanelor care trăiesc pe străzi să se mute în adăposturi. Dacă nu se supun ordinelor de trei ori într-o perioadă de 90 de zile, poliţia poate reţine aceste persoane şi le poate distruge bunurile personale.


Citește și : ONU: Foametea a lovit Afganistanul de trei ori în ultimii 20 de ani. Trei milioane de afgani în situaţie de urgenţă alimentară absolută

Guvernul ungar conservator al premierului Viktor Orban afirmă că noua lege urmăreşte să asigure condiţii adecvate de trai pentru persoanele fără adăpost şi că a alocat bani pentru a-i ajuta pe aceştia.

Însă Gabor Ivanyi, care conduce grupul Oltalom (Shelter) care administrează adăposturi cu o capacitate de 600 de paturi pentru oamenii străzii în Budapesta, a declarat că guvernul nu a reuşit să aibă un dialog corespunzător cu organizaţiile de caritate înainte de adoptarea legii.

‘Această lege are drept scop să-i sperie pe cei fără adăpost şi să-i facă să fugă (de pe străzi)’, a spus Ivanyi. ‘Ei sunt speriaţi şi nu ştiu ce să facă acum. Nu ştim ce se va întâmpla mâine’, a mai spus el.

Persoanele fără adăpost au dispărut luni dimineaţa din pasajele subterane din centrul Budapestei, unde în mod normal s-ar fi aflat în număr mare.

Citește și : Germania: Luarea de ostatici din Koln s-a încheiat. Autorul atacului a fost imobilizat

Guvernul ungar a declarat că a alocat circa nouă miliarde de forinţi (32,17 milioane de dolari) pentru îngrijirea persoanelor fără adăpost în bugetul său pe 2018, plus o sumă suplimentară de 300 de milioane de forinţi pentru a extinde capacităţile adăposturilor.

‘Credem că trebuie să oferim ajutor suplimentar şi nu drepturi suplimentare pentru persoanele fără adăpost’, a declarat sâmbătă secretarul de stat Bence Retvari pentru site-ul HirTv.