DISTRIBUIȚI
Agora.md

Ungaria l-a decorat vineri pe ambasadorul Franţei la Budapesta, Eric Fournier, la scurt timp după ce diplomatul a fost înlocuit de preşedintele francez Emmanuel Macron pentru că a lăudat politica privind migraţia a premierului ungar Viktor Orban, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Ministerul de Externe ungar a anunţat că Eric Fournier a primit Crucea de Comandor al Ordinului de Merit a Ungariei pentru eforturile sale în promovarea relaţiilor între cele două ţări. Decoraţia i-a fost acordată de preşedintele Janos Ader, care are un rol în mare parte ceremonial în politica ungară.


Citește și : La presiunea lui Trump, Germania îşi majorează bugetul apărării până în 2022

Preşedintele Emmanuel Macron l-a înlocuit pe Fournier la sfârşitul săptămânii trecute după difuzarea unor informaţii confidenţiale în presă în care emisarul francez laudă politica faţă de migraţie a liderului ungar Viktor Orban. În nota confidenţială din 18 iunie, adresată biroului lui Macron şi publicată de site-ul de investigaţie Mediapart, Fournier a declarat că Ungaria este un „model” privind abordarea faţă de migranţi iar acuzaţiile de populism împotriva lui Orban sunt fabricaţii mass-media.

La înmânarea decoraţiei, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat că este reconfortant să vadă că unii diplomaţi
au reuşit să-şi păstreze simţul raţiunii în timpul dezbaterilor politice deseori emotive din Europa, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului ungar. El a mai spus că Budapesta, unul dintre cei mai mari adversari ai imigraţiei în Europa, are nevoie de aliaţi şi că Fournier este un „prieten” al Ungariei.

Citește și : Opoziţia poloneză acuză guvernul că s-a consultat cu Mossadul în privinţa unei legi controversate

La rândul său, Fournier a afirmat că a dorit să explice Parisului cum stau de fapt lucrurile în Ungaria, pe măsură ce a reuşit să le cunoască, încercând să elimine concepţiile greşite, despre care a afirmat că au învăluit ţara în mister. El a mai spus că trebuie să lupte pentru a face mai bine cunoscută poziţia Ungariei într-un mediu în care, în opinia sa, statele sunt catalogate în categorii rigide.