DISTRIBUIȚI
afp

Ungaria şi cetăţenii ei sunt „profund insultaţi” de comentariile publice făcute de Ronald Lauder, preşedintele Congresului mondial evreiesc, referitor la mutarea de la Budapesta la Berlin a organizaţiei lui George Soros Fundaţia pentru societate deschisă, a comunicat vineri biroul de presă al premierului ungar Viktor Orban, transmite agenţia MTI, potrivit agerpres.

Ronald Lauder şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu această mutare, declarând pentru tabloidul german Bild că „nu este de acord cu tot ce face sau spune miliardarul american George Soros”, dar că un om „care a făcut atât de multe” pentru răspândirea democraţiei în ţările central-europene după căderea comunismului nu merită acest tratament.


Citeşte şi: Romaero a semnat cu Israelul un acord ce permite exportul sistemelor antirachetă Iron Dome

Viktor Orban i-a adresat lui Lauder o scrisoare în care îşi manifestă dezamăgirea faţă de declaraţiile sale, a precizat pentru MTI purtătorul de cuvânt al premierului Bertalan Havasi.

„Se ştie foarte bine şi este evident la Budapesta că motivul mutării Fundaţiei pentru o societate deschisă este faptul că Ungaria a introdus reguli care cer creşterea transparenţei organizaţiilor finanţate din străinătate”, a scris Orban.

„Vă atrag respectuos atenţia asupra faptului că Fundaţia şi fondatorul său se fac personal responsabili de creşterea antisemitismului în Europa. Au adus în Europa oameni – printre migranţi – ale căror vederi politice şi religioase au sporit dramatic vulnerabilitatea comunităţilor noastre evreieşti. Prin contrast, Ungaria şi guvernul său protejează comunităţile evreieşti europene prevenind intrarea necontrolată a migranţilor în Uniunea Europeană”, notează premierul ungar.

Citeşte şi: Autorităţile din Malaezia au ieşit din casa fostului premier cu 72 de saci cu bani şi bijuterii

„Politica noastră are raţiuni morale şi teoretice şi serveşte totodată ideii de coexistenţă între evrei şi creştini, în care continuăm să credem cu convingere. Pentru acest lucru nu aşteptăm niciun fel de recunoaştere sau recunoştinţă din partea Congresului mondial evreiesc, desigur” – mai menţionează Orban în scrisoarea adresată lui Lauder.