DISTRIBUIȚI

Ungaria consideră că noua propunere făcută de preşedinţia germană în exerciţiu a Uniunii Europene de a condiţiona viitorul ajutor al UE de respectarea statului de drept este ‘inacceptabilă’, a declarat marţi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, într-o reacţie pe Facebook, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Propunerea făcută săptămâna aceasta de către Germania, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a UE, constituie o modificare unilaterală a tratatelor fondatoare ale blocului comunitar, a apreciat Judit Varga. Aceasta, potrivit ministrului ungar, ar încălca statul de drept şi ar echivala cu un ‘şantaj’, consideră ea.


Citește și : Moscova cere Ankarei ‘să nu pună gaz pe foc’ în conflictul din Nagorno-Karabah

Germania a propus instituirea unei scheme care să condiţioneze accesarea fondurilor europene, inclusiv a resurselor din fondul de relansare, în valoare de 750 miliarde de euro, de respectarea statului de drept.

Declaraţia ministrului ungar al justiţiei intervine după ce mass-media au relatat marţi despre scrisoarea trimisă cu o zi înainte de premierul Viktor Orban preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a-i cere să o destituie pe vicepreşedinta CE, Vera Jourova, din cauza unor declaraţii ale acesteia pe care Budapesta le consideră ‘ofensatoare’. Orban – a cărui ofensivă împotriva Bruxellesului pe tema statului de drept intervine în ajunul unui raport privind respectarea statului de drept în UE – a spus că guvernul său va întrerupe toate contactele cu Jourova, care a calificat Ungaria drept o ‘democraţie bolnavă’ într-un interviu acordat vineri Der Spiegel.

Citește și : Autoritățile din Kuweit DEZMINT decesul emirului Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah