DISTRIBUIȚI
Stirile ProTV

Guvernul ungar consideră ineficiente controalele la graniţele interne ale Uniunii Europene în ce priveşte ameliorarea siguranţei publice în blocul comunitar, a declarat luni un oficial guvernamental în Comisia pentru afaceri europene a parlamentului de la Budapesta, relatează agenţia MTI, potrivit agerpres.

Balazs Molnar, director pentru afaceri europene din cadrul Biroului premierului, a afirmat că reintroducerea controalelor la graniţele interne restricţionează dreptul de liberă circulaţie şi a dus la tensiuni pe teritoriul UE.


Citește și : Italia va propune înfiinţarea unor „centre de primire şi de identificare” a migranţilor în sudul Libiei

Ungaria este de părere că, în loc să impună controale interne, UE ar trebui să se concentreze pe securizarea graniţelor sale externe, potrivit lui Molnar. În opinia sa, cea mai bună soluţie privind controalele interne ar fi aplicarea unui plan propus recent de Bulgaria, care deţine în acest semestru preşedinţia Consiliului UE. Planul respectiv prezintă reglementări specifice privind gestionarea controalelor interne, a precizat Molnar.

Potrivit lui Molnar, Ungaria se aşteaptă ca dezbaterea dintre statele membre ale UE pe tema migraţiei să se îndrepte treptat către problema securizării graniţelor externe ale blocului comunitar.

Citește și : Trump critică abordarea diferită de către media a aceleiaşi politici din timpul lui Obama privind imigraţia

Budapesta a indicat încă din 2015 că este imposibilă aplicarea unei politici eficiente privind migraţia fără o securizare corespunzătoare a graniţelor externe ale UE, a mai spus Molnar.