DISTRIBUIȚI
Adevarul

Şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Janos Lazar, a vorbit joi din nou despre situaţia Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi despre noua lege ucraineană privind educaţia, el afirmând, potrivit agenţiei MTI, că oricine pune în pericol interesele Ungariei se va plasa împotriva statului ungar. 

‘Încălcarea grosolană a drepturilor minorităţilor’ este ‘inacceptabilă şi scandaloasă’, a mai spus şeful de cabinet al lui Orban la briefingul săptămânal de presă, cerând preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko să nu promulge respectiva lege pe care Janos Lazar a calificat-o drept ‘un cuţit înfipt în spatele’ Ungariei. ‘Ucraina va pierde un prieten’, a punctat el.


Noua lege ucraineană a educaţiei introduce sistemul de 12 clase şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei, astfel ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare, clasele I-IV.

Janos Lazar a menţionat de asemenea că Ungaria va refuza în continuare să sprijine candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) până când se va ajunge la o concluzie satisfăcătoare în chestiunea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

Ungaria a refuzat să susţină şi candidatura Croaţiei la OCDE, ca urmare a unei dispute privind o investiţie a societăţii ungare MOL în această ţară. Autorităţile croate l-au acţionat în judecată pe directorul general al companiei MOL, Zsolt Hernadi, acuzat că i-a dat fostului premier croat Ivo Sanader o mită în valoare de 10 milioane de euro pentru ca MOL să poată cumpăra acţiuni ale societăţii petroliere croate INA.