DISTRIBUIȚI
REUTERS

Ungaria va trimite o scrisoare Comisiei Europene pentru a cere acoperirea cel puţin parţială a costurilor aferente ridicării gardului de la frontieră, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar, informează MTI, potrivit agerpres.

Potrivit oficialităţii ungare, presiunea migraţiei la frontierele Europei este în creştere şi acest trend va continua.


Citeşte şi: Preşedinta Taiwanului are încredere în SUA – Black News

”Ar fi bine dacă poziţia Comisiei Europene s-ar schimba de la susţinerea migraţiei la susţinerea protecţiei frontierelor externe pentru că, dacă nu vrem ca Europa să fie destabilizată în timpul pandemiei şi al redresării economice, atunci avem nevoie de o protecţie eficientă a frontierelor, ceea ce presupune aprobare europeană adecvată”, a spus Gergely Gulyas.

În urmă cu o săptămână, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susţinut că Uniunea Europeană nu va finanţa „garduri de sârmă ghimpată şi ziduri” la frontiere pentru a împiedica venirea migranţilor, aşa cum solicită douăsprezece ţări.

Miniştrii de interne din Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia au scris pe 7 octombrie Comisiei Europene pentru a cere UE să finanţeze construcţia de astfel de bariere.

Citeşte şi: Centrul Carter trimite o echipă de observatori pentru alegerile din Venezuela – Black News

„O barieră fizică pare o măsură de protecţie a frontierelor eficientă, care serveşte intereselor întregii UE, nu numai statelor membre aflate în prima linie”, afirmau miniştrii în scrisoare.

Polonia a început să construiască un gard de sârmă ghimpată pe o parte a frontierei sale cu Belarusul. Ungaria a ridicat acest tip de barieră la frontiera cu Serbia şi Croaţia în timpul crizei din 2015 cauzate de migraţie. Slovenia a procedat similar cu Croaţia.