DISTRIBUIȚI
Reuters

Guvernul ungar a respins luni o informaţie apărută în presa germană în sensul că premierul Viktor Orban ar putea fi deschis faţă de o soluţie de compromis în problema redistribuirii refugiaţilor, după alegerile generale care vor avea loc anul viitor în Ungaria, transmite MTI.

Potrivit cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung, ideea de „solidaritate flexibilă” evocată de Grupul de la Vişegrad (Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia) sugerează că premierul ungar ar putea adopta o atitudine mai „cooperantă” după alegerile legislative din 2018.


Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, a dezminţit însă informaţia publicată duminică de ziarul german. El a explicat că Ungaria respinge din principiu relocarea solicitanţilor de azil pe bază de cote.

„O ţară liberă cum este Ungaria nu le poate permite altora să decidă cine să intre pe teritoriul ei”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Ungaria a contestat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) schema obligatorie de cote care urmăreşte să redistribuie între statele membre 120.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia, pentru a mai reduce povara migraţiei de pe umerii celor două ţări. Însă CJUE a respins miercuri contestaţia Ungariei, menţinând schema blocului comunitar. Premierul Viktor Orban a transmis ulterior că guvernul său nu-şi va schimba politica restrictivă privind migraţia şi a promis noi contestaţii în justiţie.

În iunie, în urma refuzului lor de a accepta acest mecanism al redistribuirii migranţilor, împotriva Ungariei, Cehiei şi Poloniei a fost declanşată de către Comisia Europeană o procedură de infringement (încălcare a dreptului comunitar). Vineri, după ce a participat la Tallinn la reuniunea informală a miniştrilor de externe ai UE, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat că Grupul de la Vişegrad a rămas unit, în pofida diferitelor tentative de a-l diviza în legătură cu probleme precum cea referitoare la migraţie. ”Vom continua să respingem migraţia ilegală şi să luptăm împotriva cotelor obligatorii de relocare” a migranţilor, a declarat Szijjarto prin telefon agenţiei ungare de presă.

Recente sondaje de opinie arată că partidul Fidesz al premierului Viktor Orban este favorit să rămână la putere după alegerile prevăzute pentru primăvara lui 2018.