DISTRIBUIȚI
Stiripesurse

Oficiali ai Comisiei Europene au aprobat includerea subiectului noii legi a educaţiei din Ucraina pe agenda viitoarei sesiuni din decembrie a Consiliului de asociere UE-Ucraina, a declarat luni ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, după o reuniune la Luxemburg a omologilor săi din Uniunea Europeană, transmite MTI 

Ucraina ‘comite o încălcare gravă a drepturilor minorităţilor’, a afirmat Szijjarto, insistând că noua lege a educaţiei încalcă Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.


Szijjarto a mai precizat că, la reuniunea de la Luxemburg, a solicitat Consiliului de asociere UE-Ucraina să declare că, în conformitate cu prevederile acordului, Kievul are o datorie de a consolida în permanenţă drepturile minorităţilor.

Nici şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, nici comisarul european pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn, nu au avut nicio obiecţie faţă de aceasta, a adăugat Peter Szijjarto.

Într-o declaraţie susţinută luni în marja reuniunii, Szijjarto a subliniat că noua lege a educaţiei constituie de asemenea o încălcare a drepturilor omului. Punerea ei în aplicare va face imposibilă continuarea funcţionării celor 71 de şcoli cu predare în limba maghiară din regiunea Transcarpatia, a insistat el.

Potrivit lui Szijjarto, guvernul de la Budapesta este pregătit să discute cu cel ucrainean cu privire la legea educaţiei, însă succesul unor astfel de convorbiri depinde de abrogarea sau cel puţin de suspendarea de către Kiev a punerii în aplicare a elementelor din lege ‘care încalcă grav’ drepturile minorităţilor.