DISTRIBUIȚI
Al Jazeera

Experţi ai Naţiunilor Unite în materie de drepturi ale omului şi detenţii arbitrare şi-au suspendat o vizită oficială în Ungaria, după ce autorităţile de la Budapesta le-au refuzat accesul în două zone de tranzit pentru migranţi şi solicitanţi de azil la graniţa cu Serbia, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Decizia ‘este fără precedent’, declară joi membrii Grupului de lucru al Naţiunilor Unite privind detenţiile arbitrare într-un comunicat, în care se menţionează că în aceste zone există chiar şi copii privaţi de libertate.


Citește și : DEZASTRU în Marea Britanie. Lira sterlină se prăbușește

Guvernul ungar a invitat delegaţia de experţi să viziteze ţara săptămână aceasta.

‘Nu există niciun dubiu că reţinerea migranţilor în aceste zone de tranzit constituie privare de libertate în conformitate cu dreptul internaţional’, se mai spune în comunicatul citat.

Potrivit experţilor ONU, o regulă generală se aplică tuturor raportorilor ONU pentru drepturile omului şi grupurilor de lucru atunci când vizitează o ţară: ei trebuie să aibă acces la toate locurile de detenţie.

Cu toate acestea, reprezentanţii Naţiunilor Unite au declarat că încă mai aşteaptă ca guvernul ungar să accepte angajarea unui dialog pozitiv pentru ca echipa de experţi ONU să poată efectua această vizită în viitorul apropiat.

Citește și : Marea Britanie: Un deputat conservator pro-Brexit cere un vot de neîncredere împotriva premierului May