DISTRIBUIȚI
GeoPol Intelligence

Ungaria a blocat, marţi seară, adoptarea unui comunicat comun al celor 28 de state membre ale Uniunii Europene pentru condamnarea deciziei Statelor Unite de a nu mai considera ilegale coloniile israeliene din Cisiordania, afirmă surse citate de cotidianul Times of Israel, potrivit mediafax.

Guvernul Viktor Orban a blocat, în Consiliul Uniunii Europene, un proiect prin care toate cele 28 de state membre UE ar fi condamnat decizia Administraţiei Donald Trump de a nu mai considera ilegale coloniile israeliene din Cisiordania, au declarat marţi seară surse diplomatice de la Bruxelles citate de cotidianul Times of Israel.


Citește și : Ashraf Ghani revendică victoria asupra jihadiștilor în Afganistan

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a anunţat luni seară că poziţia Uniunii Europene faţă de coloniile israeliene din Cisiordania este neschimbată. „Poziţia UE rămâne neschimbată: toate activităţile de colonizare sunt ilegale din punctul de vedere al legislaţiei internaţionale şi erodează viabilitatea soluţiei coexistenţei a două state şi perspectivele unei păci durabile”, a transmis Federica Mogherini.

În ultimele luni, Budapesta a avut poziţii diferite de cele ale Bruxellesului în privinţa situaţiei din Orientul Mijlociu. Guvernul Viktor Orban a blocat adoptarea unui comunicat comun al UE de condamnare a deciziei Administraţiei Donald Trump privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. În plus, Ungaria a devenit prima ţară UE care a deschis o reprezentanţă diplomatică în Ierusalim – un Birou de relaţii comerciale.

Citește și : Zelenski se declară ‘obosit’ de scandalul legat de Trump şi Burisma

Administraţia Donald Trump a anunţat, luni seară, modificarea poziţiei Statelor Unite faţă de coloniile israeliene din Cisiordania, care nu vor mai fi considerate ilegale. Mike Pompeo, secretarul de Stat american, a anulat poziţia juridică adoptată de către Departamentul de Stat în anul 1978 prin care se stabilea că statutul coloniilor evreieşti din teritoriile ocupate revendicate de palestinieni este „incompatibil cu legislaţia internaţională”.