DISTRIBUIȚI
theguardian.com

Unesco a trimis o scrisoare guvernului din Peru prin care a solicitat informaţii despre construcţia noului aeroport din apropiere de Machu Pichu şi ce impact are asupra satului incaş, cea mai mare atracţie turistică din ţară şi un sit de patrimoniu mondial, scrie The Guardian, scrie news.ro .

Scrisoarea, care nu a fost publicată, reaminteşte autorităţilor peruane care le sunt obligaţiile de a proteja situl şi se referă direct la Chinchero, sat istoric în apropiere de oraşul Cusco, unde se construieşte noul aeroport – pentru a onora arheologii.


Citește și : Parisul ‘nu are nevoie de nicio aprobare’ pentru a se pronunţa asupra Iranului, afirmă șeful diplomației franceze

Textul scrisorii insistă ca Peru să coordoneze împreună cu Unesco, organizaţia Naţiunilor Unite, orice construcţie care ar putea afecta Machu Pichu şi centrul istoric al oraşului Cusco, de asemenea patrimoniu cultural.

Un purtător de cuvânt al ministrului Culturii din Peru a transmis că va răspunde cerinţei până la 25 august, data limită la care Unesco aşteaptă un răspuns oficial.

Nu este prima dată când Unesco a trimis oficialităţilor din Peru un avertisment cu privire la Machu Pichu.

Organizaţia a avertizat că faimoasele ruine trebuie incluse pe o listă a patrimoniului mondial aflat în pericol în 2017 din cauză că temerile supraaglomerării ar putea afecta structura lor.

Prin urmare, autorităţile peruane controlează fluxul de turişti – o medie de 5.000 de persoane pe zi în timpul verii – mai mult decât dublul recomandat de Unesco, împărţind vizitatorii către sit în grupuri organizate dimineaţa şi după-amiaza.

Citește și : Un bărbat a înjunghiat patru persoane într-un spital din Japonia

Aproximativ 1,5 milioane de turişti au vizitat Machu Pichu în 2017 şi numărul acestora este în creştere.

Guvernul peruan speră să construiască un al doilea aeroport pentru Cusco, cu zboruri directe din Miami şi Bueno Aires, care ar dubla numărul turiştilor.

Preşedintele peruan, Martín Vizcarra, a promis ca aeroportul, care ar trebui să fie gata în 2023, trebuie să continue.