DISTRIBUIȚI

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru educaţie, ştiinţă şi cultură, UNESCO, cere condiţii mai bune de lucru în sectorul culturii, care a fost afectat deosebit de dur de criza coronavirusului, transmite marţi dpa, potrivit agerpres

Aceste condiţii ar putea fi asigurate, de pildă, prin introducerea unui salariu minim şi asigurări sociale mai bune, notează UNESCO într-un raport privind politicile culturale publicat marţi.


Citește și : Ministrul german de externe a vizitat linia frontului din Ucraina (FOTO)

Potrivit acestui raport, circa 10 milioane de oameni din întreaga lume au rămas fără locuri de muncă în industria culturală şi creativă, în 2020.

În ţările luate în calcul în raport, pierderile de venituri din acest sector au fost între 20% şi 40%.

Directorul general adjunct al UNESCO pentru cultură, Ernesto Ottone, a conchis că trebuie regândită crearea unui mediu de lucru „sustenabil şi incluziv” pentru profesioniştii din domeniul artelor şi culturii din întreaga lume.

În acelaşi timp, a subliniat acesta, cererea de cultură a crescut în timpul corona-crizei.

Experţii citaţi în raport menţionează că susţinerea cu bani publici a culturii a scăzut încă din anii dinaintea pandemiei, ceea ce a făcut ca acest domeniu să fie şi mai profund afectat de criza coronavirusului.

Citește și : Coreea de Nord promite o creştere economică şi îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor

Deşi pandemia a creat un spaţiu suplimentar pentru prestaţii culturale digitale, încasările în acest sector nu au putut compensa pierderile, a stabilit raportul.

Potrivit acestuia, este necesară în orice caz o remunerare mai corectă pentru prestaţiile culturale virtuale, actualele modele favorizând în principal un număr redus de artişti binecunoscuţi.