DISTRIBUIȚI

Patru practici tradiţionale, din Filipine, Botswana, Kenya şi Mauritius, au fost incluse pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO, a anunţat miercuri această agenţie specializată a ONU, informează DPA, potrivit agerpres.

Este vorba despre seria de ritualuri în semn de mulţumire Buklog ale comunităţii Subanen din Filipine; dansul popular Seperu din Botswana; ritualurile şi practicile asociate cu sanctuarul Kit Mikayi din Kenya; genul muzical Sega, interpretat la tobe, practicat în Mauritius şi originar din arhipelagul Chagos.


Citește și : Parlamentul lui Viktor Orban aprobă legea care CENZUREAZĂ teatrele din Ungaria

Potrivit UNESCO, aceste tradiţii sunt în pericol de a fi pierdute sub ameninţarea unor factori precum vârsta înaintată a participanţilor, sărăcia, exodul populaţiei din zonele rurale şi daunele aduse mediului.

Comitetul UNESCO pentru Patrimoniul Cultural Imaterial va lua în considerare şi alte tradiţii pentru înscrierea în listă, dintre cele 50 de ritualuri prezentate pentru a fi analizate.

Printre acestea, se numără practica masajului thailandez Nuad Thai, muzica irlandeză interpretată la harpă şi alpinismul practicat în Franţa, Italia şi Elveţia.

Reuniunea Comitetului interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial al UNESCO are loc anul acesta la Bogota, în Columbia, şi se desfăşoară până pe 14 decembrie.

Citește și : COP25 intră în linie dreaptă şi intensifică lucrările aproape de sfârşit