DISTRIBUIȚI
France's Audrey Azoulay, the newly-elected Director-General of the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), speaks to the media at UNESCO headquarters in Paris, France, October 13, 2017. REUTERS/Philippe Wojazer

Directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, a propus marţi mai multe proiecte, în special în ceea ce priveşte protecţia patrimoniului şi în legătură cu zona demilitarizată (DMZ) din Coreea, pentru a consolida reconcilierea intercoreeană, informează France Presse, potrivit Agerpres.

„UNESCO doreşte să se angajeze pentru a sprijini eforturile de reconciliere intercoreeană prin proiecte concrete”, a declarat dna Azoulay după o întâlnire cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in la Paris.


Citește și : Premierul armean demisionează pentru a fi convocate alegeri anticipate

Aceste proiecte au primit „acordul deplin” al preşedintelui Moon, potrivit anturajului doamnei Azoulay. Ele ar urma să fie prezentate Coreii de Nord, iar în cazul unui acord ar putea fi puse rapid în aplicare.

UNESCO sugerează mai ales candidaturi comune ale celor două ţări pentru patrimoniul mondial, în special imaterial, de la tradiţii populare la sport, precum lupta coreeană.

O zonă de biosferă ar putea fi creată şi în DMZ, „no man’s land”, cu o lăţime de 4 km şi o lungime de 248 km, de-a lungul frontierei intercoreene, unde natura şi-a redobândit drepturile în mai multe decenii de Război Rece.

Zona, în care se găsesc multe specii de animale şi plante, adesea rare şi endemice, este ameninţată de dezvoltarea economică şi de perspectiva păcii în peninsulă. Securizată de un zid de sârmă ghimpată, un covor de mine şi mii de soldaţi de ambele părţi, ea se numeşte în mod paradoxal „zonă demilitarizată” (DMZ).

Citește și : Maria Zaharova: Moscova nu va susţine pe nimeni la viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova

De asemenea, se va lucra la redactarea unui dicţionar etimologic coreean, „care reuneşte limba coreeană din Nord şi Sud”, diferenţiată puţin în ultimii 70 de ani, potrivit dnei Azoulay.