DISTRIBUIȚI
Breitbart

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a anunţat marţi că lucrările de reconstrucţie a minaretului înclinat Al Hadbaa şi a bisericilor Al-Saa’ şi Al-Tahera din Mosul vor începe în luna martie, relatează EFE, potrivit agerpres

Directorul adjunct pentru cultură al UNESCO, Ernesto Ottone Ramírez, a anunţat lansarea lucrărilor într-o vizită realizată în Irak şi Emiratele Arabe Unite, după trei ani de pregătiri intense pentru a garanta succesul reconstrucţiei.


Citește și : Ministrul german de externe a vizitat linia frontului din Ucraina (FOTO)

Mosul este un oraş irakian care a fost distrus în proporţie de 80% după ce a fost ocupat de organizaţia Statul Islamic, între 2014 şi 2017.

Directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, se va deplasa la Mosul pentru a da startul lucrărilor de reconstrucţie, potrivit instituţiei.

UNESCO notează într-un comunicat că Emiratele Arabe Unite au fost primul aliat al iniţiativei de reconstrucţie a lăcaşurilor istorice din Mosul, mai ales moscheea Al Nuri şi minaretul Al Hadbaa, un proiect care a fost extins ulterior şi celor două biserici creştine, simboluri ale diversităţii culturale şi ale convieţuirii paşnice între comunităţi.

La iniţiativă s-a alăturat şi Uniunea Europeană pentru reconstrucţia a 122 de clădiri istorice.

Citește și : Coreea de Nord promite o creştere economică şi îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor

În vizita sa la Mosul, Azoulay va inaugura câteva zeci de clădiri ale căror lucrări de reconstrucţie au fost deja încheiate. Lucrările au început în 2018 în coordonare cu autorităţile locale, cu parteneri irakieni şi experţi internaţionali.

Echipa egipteană, care a câştigat în 2020 licitaţia pentru a conduce lucrările de reconstrucţie a moscheii Al Nouri, a realizat deja proiectul, iar la lucările de restaurare şi de reabilitare a monumentelor vor participa şi tineri profesionişti care îşi vor aduce contribuţia la meşteşugul local.