DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Ministrul francez de interne, Christophe Castaner, a apreciat vineri că organizaţii neguvernamentale responsabile de salvarea migranţilor în Marea Mediterană ‘s-ar face complice’ cu traficanţii în unele cazuri, chemându-le să ‘aibă o atitudine responsabilă’, potrivit AFP, transmite și agerpres.

Subliniind totuşi că ‘organizaţiile neguvernamentale joacă un rol esenţial în acordarea de ajutor migranţilor’, ministrul francez a denunţat o ‘reală complicitate’ care ar fi avut loc cu traficanţii în unele cazuri, într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii miniştrilor de interne din G7, desfăşurată la Paris.


Citește și: Sute de oameni au demonstrat în SUA pentru publicarea raportului lui Robert Mueller

‘S-a putut observa că unele organizaţii neguvernamentale au fost în contact telefonic cu traficanţi’ de migranţi, a dezvăluit Castaner, apreciind că ‘în acest caz, organizaţii neguvernamentale ar fi putut fi complice cu traficanţii’.

Cu o zi în urmă, ministrul de interne italian, Matteo Salvini, a denunţat din nou în faţa presei rolul organizaţiilor neguvernamentale în Mediterana, afirmând că a primit sprijinul colegilor săi francez, german şi britanic, precum şi a G7 pe ansamblu în privinţa poziţiei sale.

‘Spre marea mea satisfacţie, nu sunt singurul care are îndoieli cu privire la organizaţiile neguvernamentale în Marea Mediterană. Aceasta nu este o poziţie a partidului Liga sau suveranistă’, a adăugat el, referindu-se la formaţiunea sa politică.

Citește și: Donald Tusk propune o amânare flexibilă a Brexit-ului

Întrebat vineri despre sprijinul acordat omologului său italian, Christophe Castaner a subliniat că şi ‘majoritatea precedentă din Italia a stabilit că, în anumite circumstanţe şi în anumite cazuri, nave aparţinând unor organizaţii neguvernamentale au avut legături speciale cu reţele de traficanţi’.

‘Aceste fapte s-au produs în iulie 2017’, a adăugat ministrul francez. ‘Nu încercaţi să interpretaţi faptul pe care îl evoc drept un sprijin sau o legătură specială care ar exista cu Matteo Salvini’, a spus Castaner.