DISTRIBUIȚI
Daily Express

Postul public de televiziune spaniol RTVE s-a oferit ca Spania să găzduiască ediţia Eurovision 2023, în locul ţării câştigătoare, Ucraina, copleşită de invazia rusă, deşi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a asigurat că ţara sa va organiza viitoarea ediţie a acestui concurs de muzică la Mariupol, relatează online ziarul spaniol La Vanguardia, potrivit agerpres

„Ceea ce s-a oferit este ca, în cazul în care Ucraina nu va putea găzdui concursul, noi să ne oferim ca sediu, însă obiectivul principal este de a ajuta această ţară cu tot ceea ce are nevoie”, a declarat directoarea de comunicaţii a RTVE, María Eizaguirre.


Citește și : Putin: Aderarea Finlandei şi Suediei la NATO nu este o problemă pentru Rusia

Eizaguire a insistat că această decizie, de a se oferi drept sediu, a fost luată „în ultimele ore”.

RTVE a infirmat totuşi zvonurile apărute în medii spaniole, potrivit cărora această propunere a fost lansată după un prim contact cu guvernul ucrainean.

Preşedintele Volodimir Zelensky a recurs la reţelele de socializare noaptea târziu pentru a asigura că ediţia din 2023 a Eurovision va avea loc în Ucraina.

”Pentru a treia oară în istoria sa. Şi, cred, nu ultima. Vom face tot posibilul să-i primim într-o zi pe participanţii şi invitaţii Eurovision în oraşul ucrainean Mariupol. Liber, paşnic, reconstruit!”, a adăugat el despre acest oraş-port din sudul ţării ocupat de trupele ruse şi distrus aproape în totalitate.

Citește și : Germania menţine OBLIGATIVITATEA măştii în aeroporturi şi aeronave

”Mulţumesc Kalush Orchestra pentru victoria sa şi tuturor celor care ne-au votat! Corul nostru victorios în lupta împotriva inamicului nu este departe. Slavă Ucrainei!”, a scris, de asemenea, şeful statului ucrainean.

Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra, a câştigat Eurovision 2022 cu piesa „Stefania”, în urma finalei ce a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică la Sala Pala Olimpico din Torino. Ucraina a primit 631 de puncte.