DISTRIBUIȚI
afp

Parlamentul francez a dat vineri undă verde finală, printr-un vot al Senatului, măsurilor de urgenţă ale executivului adoptate în răspuns la criza ”Vestelor galbene”, relatează AFP, scrie agerpres.

După patru ore de dezbateri, în afară de cele 13 ore din ajun în Adunarea Naţională, proiectul de lege privind ”măsuri de urgenţă economice şi sociale” a fost aprobat.


Citește și : Un democrat iese la atac: „Preşedinte Trump: Nu primeşti un zid”. „Abandonaţi strategia de închidere a guvernului”

Senatorii LR au votat pentru, nu ”prin aderare” ci prin ”responsabilitate”, potrivit liderului lor Bruno Retailleau pentru care ”atunci când există un incendiu, nu se pune gaz pe foc”. Senatorii partidului La Republique en Marche (LREM) şi ai Uiunii centriste, precum şi Independenţii şi RDSE (majoritatea radicală) au făcut la fel.

Socialiştii s-au abţinut, ca şi comuniştii, care au apărat în zadar o moţiune prealabilă.

Având în vedere că textul a fost adoptat „în conformitate” fără a se schimba versiunea Adunării, adoptarea sa este definitivă.

Doar opt amendamente, toate prezentate de stânga, au fost revizuite înainte de a fi respinse sau retrase. Ele vizau în special menţinerea reevaluării prestaţiilor sociale în funcţie de inflaţie sau obţinerea unei reevaluări semnificative a salariului minim.

Deşi organizarea ”vestelor galbene” încă nu este clară – o caracteristică a acestei mişcări -, se pare că sâmbăta aceasta protestele se vor desfăşura cu precădere în oraşele din provincie, la punctele de trecere a frontierelor şi în faţa sediilor unor multinaţionale, după ce protestele desfăşurate în weekend-urile trecute la Paris au fost marcate de arestări masive, acte de vandalism şi distrugeri considerabile.

Citește și : Prima grevă gardienilor de la Turnul Londrei din ultimii 55 de ani

Măsurile menite să facă mai suportabilă ”starea de urgenţă socială” anunţată pe 10 decembrie de preşedintele Macron, dintre care se evidenţiază creşterea salariului minim, nu au reuşit să liniştească toate ”vestele galbene”, care acum cer un sistem de consultări populare şi eliminarea privilegiilor pentru politicieni.