DISTRIBUIȚI
Getty

Poliţia cipriotă a început o anchetă oficială asupra activităţii fostei firme de avocatură a preşedintelui Nicos Anastasiades, a informat miercuri o sursă oficială citată de Xinhua, potrivit agerpres.

Investigaţia urmează să stabilească dacă firma Nicos Chr. Anastasiades şi Asociaţii are legătură cu aşa-numita Spălătorie Automată Troica, o reţea de firme implicată în spălarea de bani.


Citeşte şi: SUA speră ca Japonia şi Coreea de Sud să-şi reia rapid relaţiile cordiale

Şefa unităţii de poliţie pentru combaterea spălării de bani (MOKAS), Eva Papakyriakou, s-a referit la un material de presă publicat săptămâna trecută, bazat pe un raport al Proiectului pentru Raportarea Crimei Organizate şi a Corupţiei (OCCRP).

Conform articolului respectiv, firma de avocatură condusă de Anastasiades până în 2013, când a fost ales preşedinte al Ciprului, are legături cu companii cum ar fi Batherm Ventures şi Matias, în spatele cărora se află miliardarul rus Alexandr Abramov, client al avocaţilor respectivi. Companiile „au trimis în sistem peste 323 de milioane de dolari, din diferite motive, majoritatea necunoscute”.

OCCRP arată că ulterior Abramov a primit paşaport cipriot, cu ajutorul firmei lui Anastaisades.

Citeşte şi: Stare de urgenţă în Puerto Rico. Un uragan puternic ameninţă insula!

Firma de avocatură este condusă în prezent de cele două fiice ale preşedintelui.

Papakyriakou a declarat că avocaţii sunt dispuşi să coopereze cu anchetatorii şi să pună la dispoziţie toate datele referitoare la tranzacţia din 2007 menţionată în raportul OCCRP. Se vor solicita informaţii şi de la această organizaţie, precum şi de la Banca Centrală a Ciprului şi de la alte bănci.

„Acţiunile descrise în raport sunt practicate de multe firme din Cipru care au clienţi străini cu afaceri în Cipru”, a mai adăugat şefa MOKAS.