DISTRIBUIȚI
www.britannica.com

Una dintre cele mai periculoase ciuperci din lume, Podostroma cornu-damae, a fost descoperită pentru prima dată în nordul îndepărtat al Australiei, la mii de kilometri de munţii japonezi şi coreeni, de unde aceasta este originară, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Exemplarul de Podostroma cornu-damae a fost descoperit de un fotograf într-o suburbie din Cairns, în statul australian Queensland, înainte de a fi identificat de către cercetători, a anunţat joi Universitatea James Cook (JCU).


Citește și : Phenianul a numit un nou director general al departamentului pentru afaceri cu SUA

Mai multe decese au fost semnalate în Coreea şi în Japonia în trecut la persoane care au consumat această ciupercă de un roşu viu, confundând-o cu alte ciuperci folosite în medicina tradiţională.

Potrivit lui Matt Barrett, micolog la JCU, descoperirea acestei ciuperci din familia Hypocreaceae în Australia „îi extinde în mod semnificativ” aria de răspândire.

Podostroma cornu-damae este singura ciupercă cunoscută ale cărei toxine pot fi absorbite prin piele.

Consumul său poate provoca vărsături, diaree, febră şi diverse simptome care, în lipsa unui tratament, pot duce la colapsul unor organe sau la deteriorarea creierului şi, prin urmare, la moarte.

„Faptul că putem găsi în grădina noastră ciuperci la fel de singulare şi de importante din punct de vedere medical precum Podostroma cornu-damae ne arată că mai avem multe de învăţat despre ciupercile din nordul Australiei”, a precizat Barrett.

Citește și : Marea Britanie aşteaptă răspunsul Uniunii Europene la noua sa propunere privind Brexitul (Barclay)