DISTRIBUIȚI

Una din două întreprinderi mici şi mijlocii din Germania a fost spionată de competitori sau de agenţii de informaţii străine, relevă un studiu făcut public joi, citat de dpa, potrivit agerpres.

Studiul realizat de institutele Max Planck şi Fraunhofer a cuprins 583 de firme mici şi mijlocii din toate domeniile de activitate.


Citeşte şi: Două avioane ale armatei americane s-au ciocnit pe coasta Japoniei

„Rezultatele acestui studiu, dar şi ale altora similare arată că nicio afacere nu-şi poate permite să se considere în siguranţă”, susţin autorii.

Aceştia atrag atenţia că un mare număr de cazuri rămân necunoscute pentru că majoritatea activităţilor de spionaj nu sunt depistate, iar din cele care sunt doar o fracţiune sunt raportate poliţiei.

Raportul a mai conchis că circa 20% dintre firmele cu până la 50 de angajaţi nu au nicio strategie în faţa expunerii la activităţi de spionaj intern sau extern.

Citeşte şi: Un cutremur puternic a lovit paradisul indonezian

În cea mai mare parte dintre cazuri, spionii sunt concurenţi, dar şi angajaţi actuali sau foşti, angajaţi ai altor firme sau chiar clienţi.

Cei care se implică în astfel de activităţi sunt „deosebit de periculoşi, deoarece pot evalua situaţia unei companii şi valoarea informaţiilor pe care le pot obţine”, notează autorii raportului.