DISTRIBUIȚI
Volcano Discovery

Kolumbo, un vulcan subacvatic situat în largul insulei greceşti Santorini care nu a înregistrat nicio activitate timp de aproape 400 de ani, dă semne de trezire. O cameră magmatică nedetectată anterior se umple treptat cu materie topită, ceea ce i-a determinat pe cercetători să recomande monitorizarea în timp real a vulcanului, relatează miercuri The Guardian, potrivit agerpres

Ultima dată când vulcanul Kolumbo a erupt, în 1650, au murit 70 de persoane, însă impactul unei erupţii echivalente din prezent ar putea fi mult mai mare în contextul creşterii populaţiei şi a activităţilor turistice pe insula Santorini.


Citește și : Armata ucraineană recunoaşte în cele din urmă că A PIERDUT Soledar

Kolumbo aparţine familiei de vulcani extrem de explozivi, capabili să expulzeze în atmosferă o coloană de până câteva zeci de kilometri înălţime. De asemenea, este susceptibil să declanşeze un tsunami, o perspectivă deosebit de periculoasă.

Cu ajutorul unei noi tehnici imagistice – asemănătoare unei ecografii medicale – Kajetan Chrapkiewicz, de la Imperial College London, şi colegii săi au observat materia topită adunându-se la aproximativ 3,2 kilometri sub vulcan. Concluziile lor, publicate în jurnalul Geochemistry, Geophysics, Geosystems, sugerează că, deşi o erupţie nu este iminentă, vulcanul reprezintă o ameninţare serioasă.

Citește și : Germania APROBĂ livrările de tancuri Leopard pentru Ucraina

Un alt grup de oameni de ştiinţă aflaţi la bordul navei de cercetare Joides Resolution forează în sedimentele din jurul Kolumbo pentru a reconstrui istoria erupţiilor sale din ultimele câteva milioane de ani. Printre altele, cercetătorii speră să înţeleagă legăturile dintre cutremurele şi vulcanii din această regiune şi să analizeze influenţa schimbării nivelului mării asupra amplorii şi frecvenţei erupţiilor.