DISTRIBUIȚI
REUTERS

Un vulcan a emis un nor imens de cenuşă duminică în estul statului Filipine, determinând evacuări ale satelor apropiate, în timp ce autorităţile locale i-au avertizat pe rezidenţi în legătură cu riscul de producere a unor noi erupţii, informează AFP, potrivit agerpres

Erupţia explozivă a vulcanului Bulusan, situat în provincia rurală Sorsogon, a durat aproximativ 17 minute şi a trimis în atmosferă un o coloană gri care a avut o înălţime de cel puţin un kilometru, potrivit Institutului filipinez de vulcanologie şi seismologie.


Citește și : Atacuri aeriene ale armatei ruse au loc în nordul și estul Ucrainei

În urma erupţiei, autorităţile din Filipine au ridicat nivelul de alertă la nivelul 1 din 5, semnalând „tulburări seismice de slabă intensitate”.

„A avut loc o erupţie freatică a vulcanului Bulusan, ceea ce înseamnă că explozia a fost provocată de apa fierbinte de sub crater”, a declarat Renato Solidum, directorul institului menţionat, pentru postul radiofonic local DZBB.

Un strat de cenuşă s-a depus în două sate din provincia Sorsogon, situate la circa 500 de kilometri sud de capitala ţării, Manila, însă nicio persoană rănită nu a fost confirmată pentru moment.

În municipalitatea Juban, cenuşa vulcanică a provocat „vizibilitate zero” în două localităţi, iar un campion al pompierilor a intervenit pentru a curăţa zona, a precizat un reprezentant al Biroului pentru catastrofe naturale, Dennis Despabiladeras.

„Evacuarea populaţiei este în curs de desfăşurare acolo, iar prioritatea noastră se îndreaptă către persoanele vârstnice şi persoanele astmatice”, a declarat el.

Conducerea Aeroportului din Manila a anunţat că nicio cursă nu a fost afectată până în prezent, însă piloţii de aeronave au fost avertizaţi să nu se apropie de zona de erupţie.

Autorităţile filipineze le-au reamintit rezidenţilor interdicţia de a pătrunde pe o rază de 4 kilometri în jurul vulcanului şi le-au sfătuit pe persoanele care locuiesc în proximitatea acestuia să rămână prudente „din cauza unor posibilităţi crescute de erupţii freatice bruşte şi periculoase”.

Citește și : Președintele Uniunii Africane: Putin s-a arătat dispus să deblocheze exporturile de cereale ucrainene

Locuitorii din văile apropiate au fost rugaţi să rămână şi ei vigilenţi în faţa riscului de producere a unor scurgeri de noroi în cazul unor ploi abundente.

Vulcanul Bulusan a fost destul de activ în ultimii ani şi a avut 12 erupţii similare înregistrate în perioada 2016-2017.

Filipine se află în „Cercul de Foc al Pacificului”, o zonă deosebit de activă pe plan seismic, în care se află peste 20 de vulcani activi.