DISTRIBUIȚI
worldkings.org

Un videoclip care le cere oamenilor să voteze luna viitoare în favoarea reformei constituţionale dorite de preşedintele Vladimir Putin a provocat controverse marţi în Rusia, din cauza mesajului său ostil homosexualilor, relatează AFP, scrie agerpres.

Videoclipul a fost realizat de grupul mediatic „Patriot” care are legături cu Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Vladimir Putin vizat de sancţiuni americane. În imagini apare un orfan care descoperă că a fost adoptat de un cuplu de homosexuali.


Citește și : Demisie în guvernul bosniac după dezacorduri privind migraţia

„Ea este noua ta mamă. Nu fii supărat”, spune unul dintre ei, în timp ce o voce din off întreabă: „Ce Rusie alegi? Decide viitorul ţării, votează pentru amendamentele la Constituţie”.

Postat luni online, videoclipul a fost văzut de câteva zeci de mii de ori şi a provocat numeroase reacţii scandalizate pe reţelele de socializare.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalni, a reacţionat estimând că „responsabilii lui Putin şi-au pierdut complet capul în ceea ce priveşte homosexualitatea”.

Directorul „Patriot”, Nikolai Stoliarciuk, a afirmat la rândul său într-un comunicat că filmul „nu face campanie împotriva homosexualilor”, ci doar „apără instituţia familiei ca uniune între un bărbat şi o femeie”, criticând adopţiile cuplurilor gay.

Ampla reformă constituţională asupra căreia Rusia urmează să se pronunţe pe 1 iulie îi oferă lui Vladimir Putin posibilitatea de a se menţine la putere după încheierea mandatului său actual, remodelează o parte din instituţii şi înscrie în legea fundamentală măsuri societale conservatoare.

Citește și : Michelle Bachelet: Pandemia şi manifestaţiile scot în evidenţă ‘discriminările rasiale endemice’

Printre aceste măsuri, „credinţa în Dumnezeu” şi căsătoria definită numai ca „uniune între un bărbat şi o femeie”.

Chiar dacă există comunităţi gay active în principalele oraşe din Rusia, legea rusă pedepseşte din 2013 „propaganda homosexuală” în rândul minorilor.

Militanţii LGBTI din Rusia sunt trataţi adesea cu ostilitate, sunt vizaţi de violenţe şi uneori chiar ucişi.