DISTRIBUIȚI

Un vehicul rusesc deteriorat, care nu a avut la bordul său un echipaj uman, s-a desprins marţi de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi a revenit cu bine pe Terra, informează agenţiile de presă internaţionale, potrivit agerpres.

Vehiculul Soiuz MS-22 s-a desprins de ISS la ora 09:57 şi a realizat „o aterizare automată, asistată de paraşute” după mai puţin de două ore, la 11:46 GMT, în apropierea oraşului Jezkazgan din Kazahstan, a anunţat agenţia spaţială americană (NASA), citată de DPA.


Citește și :  Rusia avertizează cu consecinţe grave dacă Armenia aderă la Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale

Locul aterizării se află la câteva sute de kilometri de cosmodromul Baikonur, precizează Reuters.

Aterizarea vehiculului spaţial a fost difuzată în direct pe site-ul agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos).

Deşi nu a avut la bordul său niciun astronaut, vehiculul rusesc a transportat echipamente de cercetare şi rezultatele unor experimente ştiinţifice realizate pe ISS.

Revenirea pe Pământ a cosmonauţilor ruşi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin şi a astronautului american Frank Rubio la bordul Soiuz MS-22 a fost considerată mult prea riscantă, după descoperirea în urmă cu trei luni a unei scurgeri de lichid din sistemul de răcire al vehiculului rusesc. Acea scurgere a fost cauzată cel mai probabil de impactul cu un micrometeorit.

Citește și : Germania exclude boicotarea JO 2024

Cei trei astronauţi, care au ajuns pe ISS în septembrie 2022 cu ajutorul vehiculului Soiuz MS-22, vor reveni în luna septembrie pe Terra la bordul vehiculului înlocuitor Soiuz MS-23, care s-a conectat la ISS în luna februarie.