DISTRIBUIȚI
CNA

Un vas nord-coreean a intrat cu trei persoane la bord în apele teritoriale sud-coreene şi a fost remorcat până într-un port, a anunţat duminică agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, citând statul-major al armatei, transmite AFP, potrivit agerpres.

Această ambarcaţiune din lemn a trecut sâmbătă seară frontiera maritimă care separă apele teritoriale ale celor două ţări în Marea de Est, numită şi Marea Japoniei, a precizat statul-major interarme sud-coreean.


Citește și : Garda de Coastă a SUA a capturat 13 tone de cocaină în mai multe operaţiuni navale

Vasul şi ocupanţii acestuia au fost conduşi într-un port militar sud-coreean şi va fi efectuată o anchetă, a precizat statul-major.

Deocamdată, nu se cunosc amănunte dacă ocupanţii sunt transfugi ori au trecut accidental frontiera maritimă.

În iunie, un vas de pescuit nord-coreean cu patru oameni la bord a reuşit să treacă această frontieră maritimă foarte bine păzită şi să acosteze în Coreea de Sud fără să fie reperată.

Doi dintre ei au fost returnaţi în Coreea de Nord, iar ceilalţi au declarat că vor să dezerteze.

Un general sud-coreean a fost demis din cauza acestei breşe în securitatea Coreii de Sud.

Citește și : Cel puţin zece militari pakistanezi, ucişi în atacuri teroriste

De-a lungul anilor, peste 30.000 de nord-coreeni au fugit din ţara lor, dar foarte rar se întâmplă traversând zona de frontieră terestră dintre cele două Corei, practic de nestrăbătut din cauza gardurilor de sârmă ghimpată şi a câmpurilor de mine.

Cei mai mulţi transfugi reuşesc să treacă peste frontiera destul de permisivă dintre Coreea de Nord şi China, notează AFP.